Σεισμός στον Κορινθιακό - Τσελέντης: «Υπάρχει ανησυχία και επιφυλακή για την απουσία μετασεισμών...» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Σεισμός στον Κορινθιακό - Τσελέντης: «Υπάρχει ανησυχία και επιφυλακή για την απουσία μετασεισμών...» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τον σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (09-10-2022) και ταρακούνησε πολλές περιοχές όπως και την Χαλκίδα μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» την Δευτέρα ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης...

Αρχικά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υποτονική μετασεισμική ακολουθία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας σεισμός πάνω από 2 Ρίχτερ. Ένας σεισμός της τάξεως των 5 θα έπρεπε να δώσει μετασεισμούς από 2,5 έως και 4 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν προσεισμός, είπε χαρακτηριστικά. 

Για να πούμε πως ήταν ο κύριος σεισμός ο Άκηξς Τσελέντης σημείωσε πως θα πρέπει να έχουμε έναν ικανό αριθμό μετασεισμών για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες στατιστικές επεξεργασίες.

Ο ίδιος παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πανικός.

Στην ίδια περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα. Το 1992, στην ίδια περιοχή είχαμε 5,7 ρίχτερ και το 1995, είχαμε σεισμό 6,5 ρίχτερ στο Αίγιο με 27 νεκρούς. 

Ο λόγος που η δόνηση έγινε αισθητή στην Στερεά Ελλάδα και στην Αθήνα είναι ότι το ρήγμα ήτανε πλαγιοκανονικό, βυθιζόταν, δηλαδή, από βορρά προς νότο και είχε μικρή κατεύθυνση προς ανατολάς. Οπότε η ενέργεια έκανε εστίαση προς τα ανατολικά.

Τέλος, ο Άκης Τσελέντης είπε ότι από χθες τα νερά στον Κορινθιακό και ειδικά στην περιοχή του Λουτρακίου και δυτικότερα προς Ξυλόκαστρο έχουν τραβηχτεί περίπου ένα μέτρο μέσα. Το φαινόμενο δεν είναι παλιρροιακό γιατί έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αυτά τα δεδομένα είναι που με έχουν προβληματίσει και γι’ αυτό περιμένουμε και άλλη μετασεισμική ακολουθία.

ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA