Συνέντευξη Τσίπρα στο «Καλημέρα Ελλάδα»: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, αντέγραψε και το πρόγραμμα μας...» - Τι δήλωσε για εκλογές, συνεργασίες, debate, Βαρουφάκη, κ.α.... (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Συνέντευξη Τσίπρα στο «Καλημέρα Ελλάδα»: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, αντέγραψε και το πρόγραμμα μας...» - Τι δήλωσε για εκλογές, συνεργασίες, debate, Βαρουφάκη, κ.α.... (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Πέμπτη (27-04-2023) ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκλογές, τις συνεργασίες, το debate, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το κόμμα Κασιδιάρη...

Ξεκινώντας τη συζήτηση για το επίμονο αίτημά του για debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρηματολόγησε διερωτώμενος: «πάντα αυτό δεν γινόταν; Δεν κάθονταν αυτοί που διεκδικούν να γίνουν κυβέρνηση, να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συγκρίνει ο κόσμος τα προγράμματά τους;».

Και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι, «φοβάται» να καθίσει ενώπιος ενωπίω μαζί του. «Οι τηλεοπτικές συζητήσεις με έξι υποψήφιους κα κανόνες, είναι λίγο «σούπα». Να γίνει και με τους έξι, να γίνει και με τους δύο. Τι φοβάται ο κ.Μητσοτάκης;».

Αναφορικά με το σενάριο συνεργασιών που ο ίδιος προκρίνει, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ διεκδικούμε από τις εκλογές της απλής αναλογικής ( για πρώτη φορά βγαίνει αυτό που ψηφίζεις, βγαίνει) να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, με βάση προγράμματος.

Εμείς έχουμε απευθύνει πρόταση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Για να μιλάμε όμως με πολιτικό ρεαλισμό, αυτό που είναι ρεαλιστικό, είναι να συμφωνήσουμε αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξουμε μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, μακράς πνοής».

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο σενάριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, είπε πως «εγώ ζητώ ισχυρή λαϊκή εκλογή. Δεν θα βγαίνουν τα κουκιά αν είμαστε δεύτεροι» και εξήγησε ότι, «στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 33%. Η ΝΔ 39% και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ήταν 40%».

Καλώντας τα μικρότερα κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είπε πως, «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους 151, αν δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός, θα πρέπει και τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και στην αιτίαση της άρνησης της συνεργασίας που έχουν διατυπώσει με ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο Κουτσούμπας, όσο και ο Βαρουφάκης, είπε πως, «η πολιτική έχει και ευθύνη, εκτός αν το ΚΚΕ και ο Βαρουφάκης βγουν και πουν πως, «δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ.Μητσοτάκης κυβερνά άλλα τέσσερα χρόνια και να διαλύει τη μεσαία τάξη».

Μίλησε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως, «έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για τα μεγάλα ζητήματα, τα εισοδήματα, τους πλειστηριασμούς, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και στα πλαίσια του ρεαλισμού μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

«Παρτενέρ του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης»

Κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι, «έχει αποφασίσει να είναι ο παρτενέρ του κ.Μητσοτάκη, όταν για κάποιο λόγο έχει βγάλει ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, τον φόβο που έχει λήξει εδώ και επτά χρόνια. Όσα λέει για το νόμισμα αποτελούν εμμονές, δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης».

«Ο κάθε κύριος Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει τις απόψεις του, όμως μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν δεν θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, στην οποία δεν μπορεί να βάλει όρους, μπορεί να δείξει την ανοχή του», είπε σχολιάζοντας την άρνηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Όσο αφορά στις συνεργασίες, είπε πως, «αν θέλουμε να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να συνηθίσουμε τις κυβερνήσεις συνεργασιών», αναγνωρίζοντας ότι, «η συνεργασία είναι εξαιρετικά δύσκολη, γι αυτό ζητώ ισχυρή εντολή. Και στα μικρά κόμματα, αν χρειάζονται έδρες, τα μικρά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Για τα θέματα που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τρίτο πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού, είπε πως «καταλαβαίνω αυτό που κάνει ο Ανδρουλάκης, όμως την επόμενη ημέρα θα είναι καυτή η μπάλα. Όμως ο λαός δε θέλει επαναλαμβανόμενες εκλογές. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρεθεί διέξοδο στα προβλήματα του κόσμου.  Μπορεί ο Ανδρουλάκης να πει σε ένα κόμμα που έχει πάρει 32% - 34% και να του πει βγες;» και έθεσε το παράδειγμα Σολτς, ο οποίος έγινε καγκελάριος σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς κανείς να αμφισβητήσει την πρωτιά του.

Απαντώντας στα σχόλια για «κυβέρνηση ηττημένων» είπε πως «πουθενά δεν σχηματίζουν κυβέρνηση οι ηττημένοι, αλλά οι νικητές. Με την απλή αναλογική, μπορεί να βγει κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγει από το παρασκήνιο».

Ενώ στο ερώτημα αν η πρόσκλησή του αφορά και στην Ελληνική Λύση, ξεκαθάρισε ότι, «η πρόσκλησή μας απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις. Αποκλείουμε τη ΝΔ και τον κ.Βελόπουλο, με τον οποίο απέχουν πολύ οι απόψεις μας» και απάντησε σε σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ – Ελληνικής Λύσης ότι, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνείται, «είπε πως θα πάρει τη διερευνητική εντολή, άρα από ό,τι φαίνεται είναι ανοιχτός. Φαίνεται πως είναι ανοιχτός στις αποστασίες, η οικογένεια έχει παράδοση. Είπε ότι θέλει κυβέρνηση χρωμάτων», αποδίδοντας το σχόλιο για τις «τερατογενέσεις» στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού όπως είπε, «εξηγείται ότι αυτό που έχεις στο μυαλό σου, θέλεις να το αποδώσεις στον άλλον».

«Έτσι όπως φαίνεται, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ανάδελφο, που δε βρίσκει συνεργασίες», σημείωσε, διερωτώμενος «πώς θα κάνει κυβέρνηση με αυτόν που παρακολουθούσε;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου «διαφάνεια στις δημοσκοπήσεις» με τη δημοσιοποίηση των πρωτογενών αποτελεσμάτων, επισημαίνοντας ότι, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, οι προβλέψεις έπεσαν «έξω» και σχολιάζοντας τα προς ώρας αποτελέσματά τος, είπε πως, «την αγωνία δεν την έχω εγώ, αλλά αυτοί που βγάζουν τις μετρήσεις. Πιστεύω ένα πράγμα που λέει η απλή λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε είχε μεγάλη φθορά κι έχασε με 3,5%. Τώρα θα το δούμε αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έχει φθορά με τον Μητσοτάκη να κυβερνά και να έχει απαυδήσει ο κόσμος».

Σημείωσε ωστόσο ότι, «οι πολίτες δεν θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας στο νου τους τις δημοσκοπήσεις».

«Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, αντέγραψε και το πρόγραμμα μας...»

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ", καθώς όπως είπε, "μέχρι και αυτά που παρουσίασε στο πρόγραμμα του χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα έχει ήδη ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ...", κάνοντας λόγο για "αντιγραφή αλλά και ψευτοαντιγραφή".

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA