Αμερικανική Εφημερίδα «Politico» για το έγκλημα στα Τέμπη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θάβει την υπόθεση και συγκαλύπτει Καραμανλή και λοιπούς...» - Τουλάχιστον δυο Υπουργοί στο στόχαστρο των ξένων Εισαγγελέων | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Αμερικανική Εφημερίδα «Politico» για το έγκλημα στα Τέμπη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θάβει την υπόθεση και συγκαλύπτει Καραμανλή και λοιπούς...» - Τουλάχιστον δυο Υπουργοί στο στόχαστρο των ξένων Εισαγγελέων

Το «Politico» αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή έρευνα για το έγκλημα στα Τέμπη και κατηγορεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θάβει και συγκαλύπτει τις εγκληματικές ευθύνες Υπουργών...

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Politico την Παρασκευή (26-01-2024) η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να διερευνήσει την πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην Υπουργών Μεταφορών.

«Διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους πέρυσι αφού 57 άνθρωποι, πολλοί από τους φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, στις 28 Φεβρουαρίου. Κατηγόρησαν την κακοδιαχείριση και διαφθορά σε ανώτατο επίπεδο για τη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε φορτηγό τρένο και επιβατικό στα Τέμπη στα βόρεια της χώρας», υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Σε επιστολή που απέστειλε η Εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, και η οποία ήρθε σε γνώση του Politico, σημείωσε ότι:

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος που διέπραξαν ο πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής και ο πρώην Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης», έγραφε στο έγγραφο η Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Σας ζητάμε να προχωρήσετε τις δικές σας ενέργειες», συνέχιζε η ίδια.

«Η ελληνική κυβέρνηση θάβει την υπόθεση»

Μόνο η Βουλή μπορεί να διεξάγει έρευνες για τέτοιες καταγγελίες σε βάρος πρώην υπουργών, εξαιτίας μιας ιδιαιτερότητα της ελληνικής νομοθεσίας, αναφέρει η Politico. Ωστόσο, όπως τονίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση θάβει την υπόθεση χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης διερευνητικής επιτροπής. Αρχικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε το περιστατικό σε "τραγικό ανθρώπινο λάθος", αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει στάση αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον ρόλο της κυβέρνησης».

«Η Επιτροπή γνωρίζει για την κατάσταση»

«Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθεί τις ασυμβατότητες του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Laura Codruța Kövesi σε συνέντευξή της στο Politico, όταν ρωτήθηκε για το μπλοκάρισμα στην Ελλάδα.

«Η Επιτροπή γνωρίζει για την κατάσταση, είναι πολύ δημόσια, αλλά το τι θα κάνει, δεν μπορώ να το σχολιάσω».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA