Έκθεση από την «Διεθνή Διαφάνεια» και από τις «Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου» - Και επίσημα τριτοκοσμική χώρα η Ελλάδα: Την πέρασε και η Μαλαισία! Τελευταία χώρα σε όλη την Ευρώπη και στις τελευταίες χώρες όλου του κόσμου στην ελευθερία των δημοσιογράφων, στο κράτος δικαίου και από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Έκθεση από την «Διεθνή Διαφάνεια» και από τις «Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου» - Και επίσημα τριτοκοσμική χώρα η Ελλάδα: Την πέρασε και η Μαλαισία! Τελευταία χώρα σε όλη την Ευρώπη και στις τελευταίες χώρες όλου του κόσμου στην ελευθερία των δημοσιογράφων, στο κράτος δικαίου και από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Αναμενόμενη ιστορική διεθνής ξεφτίλα χωρίς προηγούμενο για την Ελλάδα αποτελεί η Έκθεση που δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε την Τρίτη (30-01-2024) από την «Διεθνή Διαφάνεια» και από τις 8 μεγαλύτερες «Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου» του κόσμου...

Συγκεκριμένα:

1. Η Έκθεση από τις 8 μεγαλύτερες «Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου» του κόσμου για την Ελλάδα:

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης αποστολής που είχαν διοργανώσει οι οργανώσεις αυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με πλήθος δημοσιογράφων, εκδοτών, εκπροσώπων ΜΜΕ, αλλά και με κυβερνητικούς και θεσμικούς παράγοντες προκειμένου να διερευνήσουν σε βάθος το προβληματικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 8 αυτές οργανώσεις προχώρησαν στη διοργάνωση της αποστολής, με αφορμή την επανεκλογή της ΝΔ στη διακυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διατηρήσει τις προκλήσεις που υπάρχουν για την ελευθερία του Τύπου σε υψηλό επίπεδο.


Την έκθεση υπογράφουν οι ακόλουθες οργανώσεις: 

– ARTICLE 19 Europe

– Committee to Protect Journalists (CPJ)

– European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

– European Federation of Journalists (EFJ)

– Free Press Unlimited (FPU)

– International Press Institute (IPI)

– Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)

– Reporters Without Borders (RSF) 

Η έκθεση καταλήγει σε πλήθος συμπερασμάτων που αποτυπώνουν την εξόχως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της δημοσιογραφίας στη χώρα, ενώ υπάρχουν και πολλαπλές αναφορές σε παραδείγματα απόπειρας φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου.

Η Έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:

«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα γνώρισε μια αξιοσημείωτη και διαρκή πτώση τα τελευταία χρόνια εντοπίζοντας το πρόβλημα μεταξύ άλλων στην ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τις πολλαπλές απειλές κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις αμέτρητες καταχρηστικές μηνύσεις και αγωγές κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων με καταστροφικές επιπτώσεις για την ελληνική δημοκρατία.

Η καθοδική πορεία στην ελευθερία του Τύπου από το 2020 έως το 2023 συμπίπτει με την εκλογή της κεντροδεξιάς ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019. Ενώ η ελευθερία του Τύπου αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις και κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω υπό την παρούσα κυβέρνηση.

Οι καταχρηστικές εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα υποβάλλονται από ισχυρούς ή πλούσιους ιδιώτες και συνεχίζουν να σέρνουν δημοσιογράφους στα δικαστήρια προκαλώντας οικονομικό και ψυχολογικό κόστος στους δημοσιογράφους...»

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Έκθεση από τις «Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου»

***

2. Η Έκθεση από την «Διεθνή Διαφάνεια» για την Ελλάδα:

Ιστορικό κόλαφο για την Ελλάδα αποτελεί επίσης η Έκθεση από την «Διεθνή Διαφάνεια».

Η Ελλάδα κατέγραψε σκορ κάτω από τη βάση στον Δείκτη Διαφάνειας, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την 59η θέση μεταξύ 180 κρατών του κόσμου, ανάμεσα στις χώρες με σοβαρά προβλήματα διαφθοράς.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, η Ελλάδα υποχωρεί τόσο πολύ στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Συγκεκριμένα, με βάση τον Δείκτη Διαφθοράς για το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση.

Στην κατάταξη η Ελλάδα συγκεντρώνει τους ίδιους βαθμούς με τη Ναμίμπια και βρίσκεται κάτω από τη Μαλαισία. Μέχρι και η Πολωνία με 54 βαθμούς βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από την Ελλάδα.


Όπως τονίζει η «Διεθνής Διαφάνεια»:

«Η Ελλάδα πλέον είναι από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο. Αντιμετωπίζει πλέον σοβαρή κρίση με το κράτος δικαίου και με την ελευθερία του Τύπου, κάτι που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας κατά την τελευταία 10ετία.

Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι διώξεις δημοσιογράφων, οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στον πλανήτη. 

Στην Ελλάδα οι μηνύσεις και οι αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων για να φιμωθούν είναι συνήθης εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να αναφέρουν υποθέσεις διαφθοράς».

ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA