Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε με 546 ψήφους η νέα νομοθεσία «ANTI-SLAPP» για την προστασία των δημοσιογράφων από τον δικαστικό εκφοβισμό, τις μηνύσεις και τις αγωγές - Ευρωβουλευτής Κούλογλου: «Από σήμερα θα πρέπει να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα στην Ελλάδα...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε με 546 ψήφους η νέα νομοθεσία «ANTI-SLAPP» για την προστασία των δημοσιογράφων από τον δικαστικό εκφοβισμό, τις μηνύσεις και τις αγωγές - Ευρωβουλευτής Κούλογλου: «Από σήμερα θα πρέπει να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα στην Ελλάδα...»

Την Τρίτη (27-02-2024) η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψηφίστηκε με 546 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 31 αποχές η νέα νομοθεσία «ANTI-SLAPP» για την προστασία των δημοσιογράφων, των ΜΜΕ, αλλά και των ακτιβιστών από το δικαστικό εκφοβισμό, τις μηνύσεις και τις αγωγές...

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν στη διάθεσή τους 2 χρόνια για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.

Όπως αναφέρει η νέα νομοθεσία για να αποφεύγονται περιπτώσεις στις οποίες οι ενάγοντες επιλέγουν να προσφύγουν σε δικαστήρια που είναι πιθανότερο να ταχθούν υπέρ τους, οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι δεν θα αναγνωρίζονται οι αποφάσεις των εν λόγω δικαστηρίων.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα παρέχεται υποχρεωτική νομική συνδρομή στους εναγομένους. Τέλος, θα πρέπει να δημοσιεύουν όλες τις τελικές αποφάσεις για τις υποθέσεις SLAPP και να συλλέγουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με αυτές. Αν δεν το πράττουν θα έχουν άμεσες σοβαρές κυρώσεις, όπως, "πάγωμα" χρηματοδοτήσεων, αυτεπάγγελτη παραπομπή σε δίκη, μέχρι και αποπομπή...

Ο Ευρωβουλευτής της LEFT, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος ήταν ο Εισηγητής-Συντάκτης της Νομοθετικής Γνωμοδότησης, και είχε αναλάβει στο παρελθόν σχετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός προστατευτικού πλαισίου, δήλωσε σχετικά:

«To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την νομοθεσία "ANTI-SLAPP" για την προστασία των δημοσιογράφων από τις αβάσιμες και καταχρηστικές μηνύσεις και αγωγές που έχουν σαν σκοπό την φίμωση των ανεξάρτητων φωνών και την οικονομική τους εξόντωση.

Έφτασε σε ένα αίσιο τέλος, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε μαζί με άλλους ευρωβουλευτές πριν από μερικά χρόνια, μετά την τραγική δολοφονία της Daphne Caruana Galizia ώστε να μην εξοντώνονται όσοι γράφουν την αλήθεια.

Στο εξής ας γνωρίζουν στην Ελλάδα όσοι εργαλειοποιούν αυτό το είδος των αγώνων, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ότι υπάρχει πλέον ενωσιακή νομοθεσία για να προστατεύει τους δημοσιογράφους αλλά και να αποτρέπει τους μεγαλόσχημους...»

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA