Νέα έκθεση - κόλαφος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την διεφθαρμένη Ελλάδα: Ανύπαρκτο Κράτος Δικαίου, πρωτοφανή φίμωση των Δημοσιογράφων, κατάλυση της Δημοκρατίας, διαπλοκή, ατιμωρησία των κρατικών αξιωματούχων, παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.α. | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ 2024
 

Νέα έκθεση - κόλαφος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την διεφθαρμένη Ελλάδα: Ανύπαρκτο Κράτος Δικαίου, πρωτοφανή φίμωση των Δημοσιογράφων, κατάλυση της Δημοκρατίας, διαπλοκή, ατιμωρησία των κρατικών αξιωματούχων, παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.α.

Ούτε στην Τουρκία που την καταγγέλλουν κάποιοι Ελληνάρες δεν υπάρχει τέτοια διαφθορά και αυταρχικό καθεστώς - Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται για δεύτερη φορά και Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών (State Department) με νέα έκθεση του - κόλαφο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (23-04-2024) να κατακεραυνώσει την Ελλάδα, που αφορά το έτος 2023, για το ανύπαρκτο Κράτος Δικαίου και την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή τη χώρα με την πρωτοφανή φίμωση των Δημοσιογράφων, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάλυση της Δημοκρατίας κ.α.

Στη νέα έκθεση - καταπέλτη 47 σελίδων για την Ελλάδα τονίζεται η παντελής έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης, η φίμωση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, η παντελής έλλειψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αστυνομική αυθαιρεσία, η διαφθορά στην αστυνομία και στην εξουσία, η παντελής έλλειψη του Κράτους Δικαίου, η παντελής ατιμωρησία των εκπροσώπων της κρατικής εξουσίας, η κακομεταχείριση μεταναστών, οι υποκλοπές, διαπλοκή με δημόσιο χρήμα, κ.α.

Όπως αναφέρει στην αρχική περίληψη της έκθεσης:

«Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Υπάρχει αποτυχία και δεν εφαρμόζεται οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την προστασία των δημοσιογράφων από τις μηνύσεις, τις διώξεις και τις αγωγές (SLAPPs), ή τις καταγγελίες για υπερβολική αστυνομική βία σε κινητοποιήσεις, ενώ για την ελευθερία των Δημοσιογράφων επισημαίνει επίσης:

«Το Σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, μεταξύ άλλων για τα μέλη του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές σεβόταν αυτό το δικαίωμα. Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματική δικαιοσύνη και το λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα συνέβαλαν στην προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης, μεταξύ άλλων και για τα μέλη του Τύπου. Ωστόσο, εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί δήλωσαν ότι οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης αντιμετώπιζαν πιέσεις για να αποφύγουν την κριτική στην κυβέρνηση ή την αναφορά σκανδάλων».

Σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Τα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για: σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου- εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία με στόχο μέλη εθνικών, φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο λεσβίες, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, τρανσέξουαλ, ομοφυλόφιλα ή ίντερσεξ άτομα».

Σε άλλο σημείο τονίζει:

«Συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις με τους περιορισμούς στην ελεύθερη έκφρασης και τα Μέσα Ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας περί συκοφαντίας και δυσφήμησης. Υπάρχουν αναγκαστικές επιστροφές και εικαζόμενη χρήση βίας από τις κυβερνητικές Αρχές κατά μεταναστών και αιτούντων ασύλου.

Παρατηρήθηκε και το προηγούμενο έτος η ανεπαρκής έρευνα και λογοδοσία, με βάση το φύλο, βία, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή εγκλήματα που αφορούν βία που στοχεύει μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλή χρήσης βίας που στοχεύει λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς ή διαφυλικά άτομα.

Υπήρξαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για δικαστικές καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων ασύλου, και να καταστούν όσοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι υπόλογοι...»

Σε άλλα σημεία επισημαίνονται:

«Το Σύνταγμα και ο νόμος απαγόρευαν τέτοιες ενέργειες υπό ορισμένες προϋποθέσεις- δεν υπήρξαν αναφορές ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε αυτές τις απαγορεύσεις. Για παράδειγμα, ο νόμος επέτρεπε τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των πολιτών εφόσον είχαν προεγκριθεί τόσο από Εισαγγελέα όσο και από εισαγγελέα εφετών. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει ποινή φυλάκισης δύο ετών για τη χρήση, πώληση ή διανομή κατασκοπευτικού λογισμικού.

Μια έκθεση του Μαΐου από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση του Pegasus και του ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό λογισμικό ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών και εξάγει κατασκοπευτικό λογισμικό σε χώρες με κακό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Κατά τη διάρκεια του έτους, η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην υπάλληλος της Meta με διπλή ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της 20ής Μαρτίου, εργαζόταν σε θέματα πολιτικής για την κυβερνοασφάλεια, ισχυρίστηκε ότι παρακολουθείτο στην Ελλάδα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέσω κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο κινητό της τηλέφωνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2021. Η αντιπολίτευση και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι το μοτίβο των στοιχείων εμπλέκει τις αρχές της Ελλάδας...

Τον Ιούλιο η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (σσ. εννοεί την ΑΔΑΕ) παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες είχαν υποστεί προσπάθειες εγκατάστασης του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στις προσωπικές τους συσκευές. Η Αρχή δήλωσε ότι δεν είχε στοιχεία που να υποδεικνύουν την προέλευση αυτών των προσπαθειών, αλλά πρόσθεσε ότι η έρευνα παρέμενε σε εξέλιξη...

Στις 12 Ιανουαρίου, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι να μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ελευθερία. Όμως ειδικά από τον Μάιο παρατηρήθηκαν ξανά σωρεία παραβιάσεων και υποκλοπές δημοσιογράφων, που φέρονται να γίνονται από τις μυστικές υπηρεσίες και μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, τον κυβερνητικό έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και τη βία κατά των δημοσιογράφων, κυρίως εκείνων που καλύπτουν διαδηλώσεις και τη μετανάστευση».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA