Ποια Τουρκία; Τέτοια παγκόσμια ξεφτίλα δεν ξανάγινε για χώρα - Σωρεία ανακοινώσεων από κόμματα και βουλευτές κατά Μητσοτάκη για την έκθεση - φωτιά του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ 2024
 

Ποια Τουρκία; Τέτοια παγκόσμια ξεφτίλα δεν ξανάγινε για χώρα - Σωρεία ανακοινώσεων από κόμματα και βουλευτές κατά Μητσοτάκη για την έκθεση - φωτιά του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα

Όπως γράψαμε χθες (δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα) μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται για δεύτερη φορά και το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών (State Department) με νέα έκθεση του - κόλαφο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (23-04-2024) να κατακεραυνώσει την Ελλάδα, που αφορά το έτος 2023, για το ανύπαρκτο Κράτος Δικαίου και την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή τη χώρα με την πρωτοφανή φίμωση των Δημοσιογράφων, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάλυση της Δημοκρατίας κ.α.

Στη νέα έκθεση - καταπέλτη 47 σελίδων για την Ελλάδα τονίζεται η παντελής έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης, η φίμωση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, η παντελής έλλειψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αστυνομική αυθαιρεσία, η διαφθορά στην αστυνομία και στην εξουσία, η παντελής έλλειψη του Κράτους Δικαίου, η παντελής ατιμωρησία των εκπροσώπων της κρατικής εξουσίας, η κακομεταχείριση μεταναστών, οι υποκλοπές, διαπλοκή με δημόσιο χρήμα, κ.α.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βουλευτών - υποψήφιων Ευρωβουλευτών που εστάλησαν στο EviaZoom.gr για την έκθεση - κόλαφο του Αμαρικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα που είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη:

Οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη:

«Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα ειδική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το 2023 δεν εμφάνισε καμία πρόοδο στο μέτωπο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει προβληματισμό για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που είχε αναδείξει και το πρόσφατο ψήφισμά - ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, αναφέρεται στη «σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση» μεταναστών και κρατουμένων, σε στοχευμένη βία σε βάρος φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων και σε και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υιοθετεί τις αναφορές της αντιπολίτευσης και των διεθνών ΜΜΕ που υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων εμπλέκει τις ελληνικές αρχές στη χρήση του Predator. Εστιάζει δε στα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που κατέδειξαν ότι τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες έχουν πέσει θύματα του κακόβουλου λογισμικού. Κάνει δε ειδική μνεία στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και στις ανησυχίες τους αφενός για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αφετέρου για τον κυβερνητικό έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης.

Τέλος, μόνον απαρατήρητες δεν περνούν οι επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών και για το πως οι καταδικασμένοι επίορκοι αποφεύγουν τη φυλάκιση.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνει δε πλήρως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ήδη άλλοι διεθνείς οργανισμοί για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θλίβεται που μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσες πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ. 

Για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας».

«Δυο μήνες μετά το ψήφισμα - κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, έρχεται τώρα η έκθεση - κόλαφος του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Μετά το Renew Europe του Μακρόν, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και του Σάντσεθ, τους Πράσινους της Μπέρμποκ και την ευρωπαϊκή Αριστερά - τους οποίους τα κυβερνητικά σενάρια συνωμοσίας έχουν εντάξει στους εχθρούς της χώρας - προστίθεται τώρα άραγε στη λίστα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν;

Γιατί να θέλουν τόσες χώρες και τόσο διαφορετικών αποχρώσεων ηγέτες να πλήξουν -όλοι τους!- τον "επιτυχημένο" Πρωθυπουργό; Μήπως κάτι πάει πολύ λάθος στη χώρα μας; Τόσο λάθος που η διεθνής κοινότητα να μην μπορεί να κάνει πλέον τα στραβά μάτια;

Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αφήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να κοιταχτεί στον καθρέφτη του;

Όσο για εμάς, πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα όπου γεννήθηκε, έχουμε χρέος να ανακόψουμε τον θεσμικό κατήφορο».

Ανακοίνωση και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη:

«Μετά την Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει την Ελλάδα & στις ΗΠΑ. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη - και του εγχώριου μιντιακού συστήματος που τον στηρίζει - να αποκρύψει τη ζοφερή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, δυστυχώς η διαρκής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υπονόμευση της ανεξαρτησίας του Τύπου και της Δικαιοσύνης, οι παρακολουθήσεις και η διαφθορά γίνονται αντιληπτές όχι μόνο στα ευρωπαϊκά, αλλά σε διεθνή fora.

Μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έρχεται και η έκθεση-κόλαφος του State Department να υπερτονίσει την κατακρύμνιση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κακομεταχείριση και τις διακρίσεις εις βάρος μειονοτικών ομάδων, στο σκάνδαλο Predator, τη διαφθορά, τη χειραγώγηση του Τύπου και τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ευρώπης και έχει μία τελείως διαφορετική εικόνα για τις πολιτικές Μητσοτάκη από αυτή που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση και τα φίλια μέσα.

Εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο, είναι και οι ΗΠΑ εχθρός της Ελλάδας;»

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μέσω των Παύλου Χρηστίδη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημήτρη Μάντζου, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών:

«Η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περιγράφει με μελανά χρώματα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Επαναλαμβάνει όσα έχουν ήδη καταγραφεί από ανεξάρτητους οργανισμούς υπερεθνικής εμβέλειας. Ειδικά, όσα περιγράφει για τα θέματα υποκλοπών και κράτους δικαίου, αποτελούν στίγμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Επομένως, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάψει να παριστάνει το θύμα διεθνών συνομωσιών και να ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτων, που η ίδια δημιούργησε».

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου:

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Έπειτα από το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις "πρακτικές" της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήλθε και το χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κράτος δικαίου, τις παρακολουθήσεις και την διαφθορά.

Αναμένουμε τώρα να δούμε "τραγελαφικές διαρροές" σε κυβερνητικά ΜΜΕ, που να κατακεραυνώνουν τον… Μπάιντεν!

Δεν θα απορήσουμε μάλιστα εάν το Μέγαρο Μαξίμου ανασύρει και το σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο"».

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, του Προέδρου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση:

«Αστυνομική βία, βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες σε υπερκορεσμένες φυλακές, επαναπροωθήσεις που οδηγούν σε ναυάγια με τρομερότερο αυτό της Πύλου, υποκλοπές από ΕΥΠ και Predator, πιέσεις σε δημοσιογράφους προκειμένου να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, διαφθορά. Επιπλέον, ελλειμματική ή και ανύπαρκτη διερεύνηση των παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

Εμείς τα γνωρίζουμε καλά όλα αυτά και τα αναγνωρίζουμε ως καθημερινή κατάσταση στη χώρα μας. Τα καταθέτει ωστόσο και η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκαλώντας, μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, νέα προβλήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δείχνοντας σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Στις 10.000 λέξεις της Εκθεσης, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τη γνωστή της τακτική. Η αμήχανη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί την αξιοπιστία τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και των ΜΚΟ που προσέφεραν στοιχεία στην Εκθεση. Μετά το Ευρωκοινοβούλιο, στη συνωμοσία που εξυφαίνεται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του συμμετέχει και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η φαιδρότητα δεν έχει τέλος.

Για τη Νέα Αριστερά είναι ταυτοτικό στοιχείο και καθήκον η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και ο αγώνας ενάντια στον αυταρχισμό, τη διαφθορά και την ακροδεξιά στροφή (που σήμερα άλλωστε ενσωματώνεται φανερά και στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας). Αγωνιζόμαστε καθημερινά για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και τη βελτίωση του επιπέδου της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Η ανακοίνωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Φίλη:

«Ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα 

Η Έκθεση του State Department για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι τα περιστατικά που αναφέρονται δεν προέρχονται μόνο από διαμαρτυρίες κομμάτων της Αριστεράς, κινημάτων ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που για την κυβέρνηση διαβάλλονται ως οι "συνήθεις ύποπτοι" που της επιτίθενται για αντιπολιτευτικούς σκοπούς, καθιστά την Έκθεση αυτή, ντοκουμέντο βαρύνουσας σημασίας. Άλλωστε, είναι η κυβέρνηση που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι αποτελεί δεδομένο, πιστό και απολύτως προβλέψιμο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Στις 10.000 λέξεις της Έκθεσης του Αμερικανικού ΥΠΕΞ που αφορούν την Ελλάδα, "παρελαύνουν" οι υποκλοπές και η χρήση του Ρredator, το έγκλημα στην Πύλο και ο πνιγμός των 600 προσφύγων, η αστυνομική βία, τα βασανιστήρια, η εξευτελιστική και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και γενικά τις ευάλωτες ομάδες, η άθλια κατάσταση σε φυλακές και κρατητήρια, τα συνεχή pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και η κυβερνητική διαφθορά, ειδικά στο χώρο της Αστυνομίας. 

Η Έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ πρέπει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα πολίτη σε συνάρτηση με το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Τι θα κάνει τώρα απέναντι σε αυτή τη νέα ντροπή η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα καταγγείλει και τον κύριο Μπλίνκεν, ως ενεργούμενο της Αριστεράς; 

Για εμάς, τη Νέα Αριστερά, ένας δρόμος υπάρχει απέναντι στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, την ακροδεξιά διολίσθηση και την "ορμπανοποίηση" της χώρας.

Ο καθημερινός αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Καθώς και η πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Για μια άλλη πολιτική. Με ισχυρή την παρουσία της Νέας Αριστεράς. Με πρώτο αποφασιστικό βήμα, τις Ευρωεκλογές».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA