
«Οι παιδικές χαρές ως γνωστόν, αποτελούν χώρους απαραίτητους για την ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών όλων των ηλικιών. Σε αυτές τα παιδιά ψυχαγωγούνται, εκτονώνονται, γνωρίζουν φίλους , διασκεδάζουν.
Δυστυχώς όμως οι παιδικές χαρές στο Δήμο μας δεν επαρκούν για τις ανάγκες του αφού οι μισές σχεδόν δεν είναι πιστοποιημένες.
Όπως στον Άγιο Νικόλαο στο Μπούρτζι ή μέχρι πρόσφατα στη Λιανή Άμμο δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ. Όπου ξηλώθηκαν μεν οι κούνιες ως ακατάλληλες μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων, χωρίς όμως να αντικατασταθούν από καινούριες. Με αποτέλεσμα τα παιδιά να μείνουν χωρίς την παιδική χαρά που πριν έπαιζαν.
Σε κάποιες γειτονιές δεν υπάρχουν καν, ή και σε αρκετές από αυτές που υπάρχουν είναι ασυντήρητες, με φθορές, δυνητικά επικίνδυνες για την ασφάλεια των παιδιών.
Εξάλλου υπάρχουν ατυχήματα στο παρελθόν που επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα και δεν πρέπει να επαναληφθούν.
- Στην παιδική χαρά στην οδό Κυμαίων το Μάη του 2022 παιδί έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο σε κολώνα, ευτυχώς χωρίς σοβαρή επίπτωση στην υγεία του.
- Στην παιδική χαρά του Αγίου Νικολάου το 2023 ξεκόλλησε σκαλοπάτι τσουλήθρας και τραυματίστηκε παιδί που μεταφέρθηκε στο "Παίδων".
Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε μερικές από τις παιδικές χαρές που έχουν πρόβλημα:
- Στο Βασιλικό στην οδό Νεοφύτου, απέναντι από τον παιδικό σταθμό με σκουριασμένες κατασκευές και χαλίκια ως δάπεδο. Στη Ν. Αρτάκη στην οδό Φιλήντα και Ηρακλείτου με χαλίκι, ασυντήρητη.
- Στο Βασιλικό στην Αγίου Ιωάννου έχουν αφαιρεθεί τα σκέπαστρα τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν, έχει σπάσει μια τσουλήθρα και λείπουν ξύλα από το φράχτη.
- Στο πάρκο Δέλτα το δάπεδο έχει ανασηκωθεί με αποτέλεσμα να σκοντάφτουν τα παιδιά.
- Στη Σουβάλα δίπλα στον παιδικό σταθμό, έχουν απομείνει μόνο δύο κούνιες αφού οι υπόλοιπες χάλασαν και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ και το έδαφος είναι ανώμαλο.
- Στην Καναπίτσα τα πλακάκια έχουν εξίσου φουσκώσει με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει.
- Επίσης η πρότυπη παιδική χαρά ΑμεΑ στο Πάρκο Ελευθερίας είναι κατεστραμμένη.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την επίβλεψη, συντήρηση, καθαριότητα των παιδικών χαρών αποτελεί το αναγκαίο προσωπικό. Ο αριθμός των εργαζομένων στις παιδικές χαρές όπως και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου είναι ανεπαρκής και στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι.
Πως μπορούν 5-6 εργαζόμενοι να είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή λειτουργία τόσων παιδικών χαρών; Οι οποίοι πρέπει να είναι πολλαπλάσιοι και να έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για να ανταπεξέλθουν στο έργο τους;
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή σε τι ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί ώστε:
- Να αποκατασταθούν οι βλάβες που υπάρχουν στις υπάρχουσες παιδικές χαρές για να είναι σύγχρονες και ασφαλείς για τα παιδιά.
- Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για την επίβλεψη, συντήρηση, και καθαριότητα τους.
- Να σχεδιαστούν νέες παιδικές χαρές σε περιοχές που δεν υπάρχουν και να πιστοποιηθούν όσες δεν έχουν πιστοποίηση για να μπορούν όλα τα παιδιά σε κάθε γειτονιά να έχουν πρόσβαση στο παιχνίδι».