Βόμβα ΣτΕ: Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Βόμβα ΣτΕ: Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές!

Βόμβα ΣτΕ: Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές!
Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα τις Κυριακές με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση...
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, η ηθική βλάβη σχετίζεται με  «το δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Το Συμβούλιο επίσης αναγνωρίζει ότι υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης και συγκεκριμένα στις τουριστικές περιοχές, λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές. Στην απόφαση σημειώνεται ότι μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. και υπό  τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων.

Επίσης, η Ολομέλεια σημειώνει ότι «η επίκληση εκ μέρους της διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων, κλπ), πολλώ μάλλον καθ' όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί των εμπόρων, κλπ, δεν κρίνονται «προδήλως βάσιμοι». Μεταξύ αυτών των ισχυρισμών είναι ότι παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβασης της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 94/104/1993) και ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Η απόφαση του ΣτΕ ισχύει μέχρι την οριστική απόφαση, ο οποία θα εκδοθεί μετά την συζήτηση το Νοέμβριο.

Την κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γερ. Γιακουμάτου, που επιβάλλει τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας, κατέθεσαν από κοινού ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος). Ζητούσαν  ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.

Στην προσφυγή τους ανέφεραν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση που επιτρέπει πιλοτικά για έναν χρόνο την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, είναι «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς λόγω του ανταγωνισμού αναγκάζονται να εργάζονται και τη μοναδική ημέρα της εβδομάδας που είχαν αργία.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA