Οι θηριωδίες των ναζί στο Φεστιβάλ της Χαλκίδας | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ
EXALCO

Οι θηριωδίες των ναζί στο Φεστιβάλ της Χαλκίδας

Οι θηριωδίες των ναζί στο Φεστιβάλ της Χαλκίδας
Μέρα μνήμης η 6η Οκτωβρίου, καθώς 72 χρόνια πριν στην Καλή Συκιά του Ρεθύμνου, συντελέστηκε ένα φοβερό και πρωτοφανές γεγονός για τα έως τότε χρονικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι ναζί με τη συνεργασία ομάδας Σουμπεριτών, έρριψαν στην πυρά σε σπίτια του χωριού δώδεκα γυναίκες και ένα ηλικιωμένο άντρα και κάηκαν ζωντανοί... 

Η μαύρη μέρα ζωντάνεψε και πάλι σήμερα τη φρίκη στις ψυχές των κατοίκων που είναι ακόμα στη ζωή και βίωσαν τις πράξεις της τραγωδίας. Αυτές οι εικόνες πριν από δυο χρόνια, αποτυπώθηκαν στην κάμερα του εικονολήπτη Νίκου Σαράντου και έγιναν ντοκιμαντέρ με τη σφραγίδα του σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ. Η παραγωγή, ωστόσο, πολύ γρήγορα απλώθηκε και έλαβε διεθνείς διαστάσεις, από τους δημοσιογράφους Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη.

Η επέτειος του ολοκαυτώματος και της πυρπόλησης, θα τιμηθεί την ερχόμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου το πρωί στο χωριό της θυσίας, ενώ το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, το ιστορικό ντοκιμαντέρ μετά την αξιολόγησή του από τις προκαταρκτικές επιτροπές, εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης και θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. 

Η προβολή της ταινίας, διάρκειας 30 λεπτών περίπου, θα γίνει στις 8.30’ το βράδυ σε αίθουσα του Θεάτρου «Παπανικολάου» και θα παραστούν οι δημιουργοί του, καθώς και εκπρόσωποι των κατοίκων από το μαρτυρικό χωριό και απόδημοι που είναι εγκατεστημένοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής…

ΑΝΕΣΥΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΘΗ

Τον περασμένο Μάρτιο, υπενθυμίζεται, το ιστορικό ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί σε αίθουσες του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού, ιστορικών, ερευνητών και μελετητών, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον να προβληθεί και σε κοινότητες ομογενών του εξωτερικού καθώς και σε άλλες διοργανώσεις. «Στα διαμερίσματα του δήμου Αγίου Βασιλείου, εξελίχθηκαν στη σύγχρονη ιστορία μας και στην περίοδο της γερμανοκατοχής τέτοια γεγονότα, πρωτοφανή σε αγριότητα για τα μέχρι τότε χρονικά, που πολλοί στις τοπικές κοινότητες του δήμου δεν τα γνώριζαν», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης. 

«Ένα από αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα, αυτό της Καλής Συκιάς», πρόσθεσε, «ανέσυραν από τη λήθη και το έκαναν γνωστό διεθνώς οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης, που για μια ακόμη φορά τους συγχαίρω για το έργο τους. 

Για τον δήμο Αγίου Βασιλείου είναι σπουδαίο, ότι το ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς και η πυρπόληση των 12 γυναικών-ηρωίδων, αναδεικνύεται μέσα από μια προσεγμένη ταινία και μετά την προβολή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αξιολογήθηκε να συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Ελπίζουμε, οι επιτροπές που θα δώσουν την τελική τους κρίση να το αξιολογήσουν και η θηριωδία της Καλής Συκιάς να λάβει την θέση που της αξίζει στην ιστορία. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου στηρίζει και ενισχύει με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, και θα συνεχίσει, τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί το παρελθόν διδάσκει το μέλλον. Συγχαρητήρια και πάλι στους δημιουργούς…»

ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Και ενώ το… ταξίδι προβολών του ιστορικού ντοκουμέντου, θα κάνει την επόμενη στάση του στο Φεστιβάλ της Χαλκίδας, στην Καλή Συκιά και στο δήμο Αγίου Βασιλείου οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της επετείου των 72 χρόνων. 

«Η φετινή εκδήλωση που προγραμματίζουμε για την Κυριακή 11 Οκτωβρίου», δήλωσε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού «Ο Τσιλίβδικας», Βάσω Μπαμπιάκη, « θα είναι λιτή, χωρίς να ξεφεύγει από την σημασία και τον σκοπό της. Η γενναία στάση ηρωισμού και εθελοθυσίας των γυναικών μας στα σκληρά χρόνια της γερμανικής υποδούλωσης ανοίγει σε εμάς και στους επόμενους, δρόμους και στέλνει μηνύματα αυταπάρνησης και πατριωτισμού…»

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης την Κυριακή, περιλαμβάνεται η τέλεση αρχιερατικού μνημόσυνου στο μνημείο του χωριού προεξάρχοντος του μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, κατάθεση στεφάνων, ομιλία από τον πρόεδρο του σωματείου απογόνων των θυμάτων του ολοκαυτώματος Βιάννου και αντιδήμαρχο Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη, και παράθεση γεύματος και παραδοσιακής φιλοξενίας από τον πολιτιστικό σύλλογο στην αίθουσα του συλλόγου.

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα