Αλίμονο στους κατοίκους αν έπιανε τέτοια φωτιά στην Εύβοια - Το περσινό παράδειγμα και η ανύπαρκτη ευθιξία! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αλίμονο στους κατοίκους αν έπιανε τέτοια φωτιά στην Εύβοια - Το περσινό παράδειγμα και η ανύπαρκτη ευθιξία!

Την πολιτική ευθύνη ανέλαβε για την φονική πυρκαγιά στην Αττική ο Αλέξης Τσίπρας...

Είναι μια σπάνια κίνηση καθώς η τσίπα και η πολιτική ευθιξία λείπει στις μέρες μας. 

Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή πυρκαγιά, όπου σε συνδυασμό με τους φερόμενους εμπρησμούς και τις καιρικές συνθήκες, η αντιμετώπιση της ήταν πέρα για πέρα δύσκολη.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την αποδεδειγμένη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, ειδικά όταν υπάρχουν τόσοι νεκροί.

Έτσι οι πραγματικές ευθύνες δεν ανήκουν στον Αλέξη Τσίπρα και θα πρέπει να αναζητηθούν στην Πυροσβεστική, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Αστυνομία που απαρτίζουν τον κρατικό μηχανισμό. Μάλιστα η αστυνομία καταγγέλεται με τον χειρότερο τρόπο για την δράση της στις φωτιές.

Κανέναν όμως από αυτούς, δεν είδαμε να ζητάει έστω μία συγγνώμη. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Υπουργός Νίκος Τόσκας τονίζει ότι ψάχνει και δεν βρίσκει μεγάλα λάθη, ο Δήμαρχος της περιοχής κρύβεται, ενώ οι Αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής δήλωσαν περήφανοι για το σχέδιο που εφάρμοσαν στην Αττική οι άνδρες των δύο σωμάτων ασφαλείας.

Δυστυχώς βλέποντας και τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Εύβοια, αναρωτιόμαστε εύλογα τι θα είχε συμβεί αν αυτή η φωτιά περικύκλωνε την πόλη της Χαλκίδας ή κάποια άλλη περιοχή της Εύβοιας.

Το ερώτημα πλανάται για δεκάδες περιοχές του Νομού που φιλοξενούν χιλιάδες πολίτες και σε μεγάλο μέρος τους είναι κατάφυτες, με πολλές δασικές εκτάσεις και με οικισμούς που προέκυψαν από την ανέγερση αυθαιρέτων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν πολεοδομικό σχέδιο.

Άραγε η Δημοτική Αρχή του Χρήστου Παγώνη έχει κάποιο σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Δήμο Χαλκιδέων; Προφανώς όχι!

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Φάνη Σπανό, ο οποίος αποδεδειγμένα απέτυχε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του ανέθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος φυσικά φέρει τις ίδιες ευθύνες.

Δυστυχώς, εκτός από τις φωτιές υπάρχουν και τα καιρικά φαινόμενα, όπως ο χιονιάς του 2017 που στιγμάτισε την περιοχή της Κύμης και απέδειξε περίτρανα ότι ο τοπικός κρατικός μηχανισμός της Εύβοιας είναι πέρα για πέρα ανύπαρκτος.

Ολόκληρη η περιοχή ήταν στο έλεος του χιονιά. Οι κάτοικοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς νερό και ρεύμα, καταγγέλοντας την αδράνεια και την ανυπαρξία των τοπικών αρχών καθώς δεν είχαν βοήθεια από κανέναν.

«Παίρνουμε χιόνι και το λιώνουμε για να πιούμε νερό» έλεγαν οι κάτοικοι, και από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν νεκροί.

Τελικά η σωτηρία των κατοίκων ήρθε από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα μηχανήματα του Στρατού που άνοιξαν τους δρόμους.

Μετά από όλα αυτά θα περίμενε κανείς να υπήρχε μια παραίτηση, μια δημόσια συγγνώμη, έστω μια ανάληψη ευθύνης, κάτι που δεν έγινε ποτέ από τον Δήμαρχο Θανάση Μπουραντά και τον Αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό, οι οποίοι έκαναν ότι κάνει σήμερα ο Ηλίας Ψινάκης, να κρύβονται δηλαδή και να προκαλούν την οργή των πολιτών.

Μάλιστα ο Φάνης Σπανός είχε φτάσει και στο άλλο άκρο, καθώς, την ώρα του σφοδρού χιονιά ανακοίνωνε μέσω facebook πως τα μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος του Οδικού Επαρχιακού Δικτύου είναι ανοιχτό, κάτι που ήταν ψευδές, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι που διέμεναν στις πληγείσες περιοχές να τον «κράξουν» δημόσια.

(ακολουθούν μερικά από τα ρεπορτάζ με τα όσα έζησαν οι κάτοικοι του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου: ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ)

Αλίμονο λοιπόν στους κατοίκους αν έπιανε τέτοια φωτιά στην Εύβοια... και για ευθιξία φυσικά ούτε λόγος.
 
Μ.Τ.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA