Δημοτική Αγορά: Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών καταγγέλει τον Χρήστο Παγώνη για εξύβριση και εκβιαστική τακτική | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δημοτική Αγορά: Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών καταγγέλει τον Χρήστο Παγώνη για εξύβριση και εκβιαστική τακτική

Δείτε την ανακοίνωση που απέστειλε στο EviaZoom.gr η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την διάσωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ):

«Το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με θέμα την έγκριση ή μη της Οριστικής Μελέτης που έχει υποβάλει ο Δήμος Χαλκιδέων και η οποία τιτλοφορείται “Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και λειτουργική Επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας”.

Η Συνεδρίαση του Κ.Σ.Ν.Μ. δεν οδήγησε στη λήψη απόφασης επί του θέματος, καθώς το ΚΣΝΜ διαπίστωσε ότι στη Μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος, προβλέπονταν “καθαιρέσεις στοιχείων τού μνημείου” και θεώρησε απαραίτητο να προβεί, πριν την λήψη απόφασης, σε αυτοψία προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως οι καθαιρέσεις που προτείνει ο Δήμος Χαλκιδέων στο μνημείο είναι αναγκαίες,

 

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της ΟΠΠοΔΕΔΑΧ και του Δήμου κληθήκαμε στη συνεδρίαση όπου η Προεδρεύουσα της συνεδρίασης μας ανακοίνωσε την απόφαση του ΚΣΝΜ .
 

Η ΟΠΠοΔΕΔΑΧ εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση στο πλαίσιο του ενεργού ενδιαφέροντός της
 

Στους διαδρόμους τού Υπουργείου Πολιτισμού, μετά την αποχώρηση μας από την συνεδρίαση του ΚΣΝΜ η χυδαία εξύβριση των μελών της Ομάδας από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων έφτασε στα όρια της νομικά κολάσιμης συμπεριφοράς. Η αντιπαράθεση δεν κατέληξε στη χειροδικία παρά μόνο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων συνοδών του.
 

Από την επομένη ημέρα της συνεδρίασης του ΚΣΝΜ, ο κ. δήμαρχος επιδόθηκε σε μια πλήρη παραποίηση της πραγματικότητας, των διαδικασιών και των ευθυνών του, και σε κατασυκοφάντηση της ομάδας μας και μελών της επωνύμως.

Με συνεντεύξεις του, με Δελτία Τύπου και συγκεντρώσεις φίλιων φορέων προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι τάχα αυτός έκανε τα πάντα για την αποκατάσταση της Αγοράς και κάποιοι κακοί πολιτικοί του αντίπαλοι φρενάρουν το έργο του που πρέπει να προχωρήσει με άμεση (!!!) έγκριση της Μελέτης που υπέβαλε στο ΚΣΝΜ! Εξαγγέλλει μάλιστα και κινητοποιήσεις εναντίον του Υπ. Πολιτισμού που καθυστερεί το έργο! (Η ίδια εκβιαστική τακτική που ακολουθούσε και ένας προκάτοχός του που δεν ήθελε να χαρακτηρισθεί ως μνημείο «ο ποντικώνας» – όπως ονόμαζε την Αγορά).

Ο αληθινός στόχος του είναι να πιέσει για να περάσει η μελέτη από το ΚΣΝΜ ως έχει, χωρίς –τυχόν- αλλαγές. Γιατί άραγε; Είναι φανερό ότι αφενός ο κ. δήμαρχος για κάποιο λόγο δεν μπορεί να κατανοήσει την νόμιμη διαδικασία: την προσοχή που οφείλει το ΚΣΝΜ στην αξιολόγηση των μελετών που αφορούν σε μνημεία όταν οι μελέτες προτείνουν καθαιρέσεις. 


Όπως στην αρχή της θητείας του δεν κατανοούσε τον λόγο που η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας είναι και πρέπει να χαρακτηρισθεί μνημείο ( «Τι είναι αυτό, αρχαιολογικό μνημείο είναι αυτό; Τρελαίνομαι δηλαδή.» συνέντευξη κ. Παγώνη – Δεκέμβριος 2014 ). Και αφετέρου ότι ο κ. δήμαρχος ξεχνά ότι η μόνη πραγματική καθυστέρηση μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ήταν η πολύμηνη στάση που πρόκυψε από την παράνομη ανάθεση του έργου που έκανε ο ίδιος και που προσέβαλε η παράταξη του κ. Ζεμπίλη.
 

Η ΟΠΠοΔΕΔΑΧ έχει την αλήθεια με το μέρος της. Και αν ο κ. δήμαρχος ακολουθούσε από την αρχή της θητείας του όσες βοήθειες του προσφέραμε με ανιδιοτέλεια (από την βοήθεια του ΕΜΠ έως και τις αποτυπώσεις- που αναγκάστηκε 10 μήνες αργότερα από την ημέρα προσφοράς μας να μας ζητήσει -και του τις δώσαμε φυσικά-) ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΠΡΟΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΕ, ΗΔΗ, ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ. 

Δυστυχώς, ο ίδιος ο κ. δήμαρχος αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά και με κρυψίνοια για ένα δημόσιο έργο συμπεριφερόμενος ως ιδιοκτήτης του, περιφρονώντας ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο! Και ενώ ως χθες όμνυε για την βοήθεια του Υπουργείου τώρα το καταγγέλλει. Παράλογες και περίεργες πρακτικές…
 

Όσον αφορά στο αίσθημα ιδιοκτησίας που εκδηλώνει ο κ. δήμαρχος μη δίνοντας τις μελέτες στους πολίτες που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την Αγορά, ας θυμίσουμε ότι αυτές –οι μελέτες- γίνονται με χρήματα των δημοτών- όχι του ιδίου-, όπως συμβαίνει και με το δάνειο που δήλωσε ότι βρήκε και σκοπεύει να πάρει: οι δημότες θα το πληρώσουν – όχι ο ίδιος . Οι πολίτες έχουν, συνεπώς, το απόλυτο δικαίωμα να έχουν γνώση όλων των μελετών που εκπονούνται για δημοτικά κτήρια.
Ως συνέπεια των όσων προαναφέρθηκαν, η ΟΠΠοΔΕΔΑΧ:

 

1. Καταδικάζει ως ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά τού Δημάρχου Χαλκιδέων και ως μη αρμόζουσα στον Πρώτο Πολίτη της Χαλκίδας.
 

2. Εξακολουθεί να ζητά από τον Δήμο Χαλκιδέων να της επιτραπεί να λάβει γνώση ολόκληρου του φακέλου της Μελέτης, και διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το νομικό πλέγμα στο οποίο στηρίζεται και η άρνηση του Υπουργείου να παραχωρήσει τη Μελέτη.
 

3. Εξακολουθεί να υποστηρίζει τη σωτηρία τού συνόλου της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ως μνημείουτοπόσημου και με όλως ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία και τη ζωή της πόλης, και αυτός είναι και ο λόγος της συνεχούς παρουσίας της ΟΠΠοΔΕΔΑΧ σε όλες τις ως τώρα διαδικασίες. 

Δεν έχουμε δει την μελέτη, αλλά ελπίζουμε ότι το ΚΣΝΜ θα εφαρμόσει με αυστηρότητα την ίδια την δική του Απόφαση στην οποία ρητά αναφέρεται ότι η προστασία του παλαιού τμήματος της Αγοράς (1893) γίνεται “….με διατήρηση των αυθεντικών μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπου αυτά διασώζονται με στόχο την αποκατάστασή τους …” ενώ στο νεώτερο τμήμα (Κυδωνιάτη) δεν θα γίνουν επεμβάσεις αλλοίωσής του. 

Και είναι γνωστό ότι το παλαιό και το νέο τμήμα διασώζονται στο σύνολό τους, (ενώ υπάρχει και λεπτομερής αποτύπωση της συναδέλφου κ. Φωτεινής Μπέλλου η οποία μάλιστα έχει δωρηθεί μετά από αίτημα του κ. δημάρχου στον Δήμο, όπως προειπώθηκε). Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούμε την μελέτη, και αυτός είναι και ο λόγος που επισημαίνουμε σε κάθε δημόσια αρχή (Εισαγγελίες, Υπουργεία, Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης) ότι με ευθύνη του Δήμου η Αγορά λεηλατείται καθημερινά παρ’ όλες τις αυστηρές συστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
 

Υ.Γ. Είναι τέλος απορίας άξιον γιατί ο κ. Παγώνης τόσο στην συνεντευξή του στην τηλεόραση, όσο και σε ανάρτηση του στο fb χρησιμοποιεί με καμάρι εικόνα που δημιούργησε η ομάδας μας το 2014 στην προσπάθειά της να πείσει τότε για την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς!»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA