Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του επίορκου δικαστικού υπαλλήλου που είχε αθωωθεί αρχικά σε δικαστήριο | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του επίορκου δικαστικού υπαλλήλου που είχε αθωωθεί αρχικά σε δικαστήριο

Ο συγκεκριμένος δικαστικός υπάλληλος του τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ηλείας παραπέμφθηκε αρχικά σε δίκη το 2016 με τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και τετελεσμένης δωροδοκίας (χιλιάδων ευρώ) έπειτα από καταγγελίες με αποδεικτικά στοιχεία τριών τοπικών εργολάβων οι οποίοι ανέφεραν ότι για να θεωρήσει τα χρηματικά τους εντάλματα τους ζητούσε χρήματα...

Το παράδοξο της υπόθεσης που συμβαίνει συχνά και στα Δικαστήρια Χαλκίδας είναι ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας με την 1299/2016 απόφασή του έβγαλε αρχικά «λάδι» τον επίορκο υπάλληλο για το «χρηματόσημο», χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστους τους καταγγέλλοντες και ισχυριζόμενο ότι τα καταγγελλόμενα δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλους εργολάβους της περιοχής που εξετάστηκαν προανακριτικά.

Χρειάστηκε να ασκηθεί έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης και η υπόθεση οδηγήθηκε ξανά στο ακροατήριο και συγκεκριμένα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών, το οποίο και καταδίκασε τον υπάλληλο σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή για τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Ο δικαστικός υπάλληλος, που παραμένει όλο αυτό τον καιρό στη θέση του, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση, καθώς μπορεί η ποινή να μην ήταν μεγάλη, αλλά με αυτή την καταδίκη θα έχανε κάποια στιγμή την δουλειά του.

Τελικά ο Άρειος Πάγος κατέστησε αμετάκλητη την καταδίκη του επίορκου υπαλλήλου, ο οποίος ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο: «Ως μόνιμος δικαστικός υπάλληλος του κλάδου δικαστικών υπαλλήλων ΔΕ γραμματέων που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Επιτρόπου και στα καθήκοντά του αναγόταν ο έλεγχος της νομιμότητας των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής που εξέδιδαν οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων του Νομού Ηλείας, προς πληρωμή των εκάστοτε εργολάβων για έργα που είχαν εκτελεσθεί κατά τη νόμιμη διαδικασία, προκειμένου ακολούθως να θεωρηθούν από τον επίτροπο του […] και στη συνέχεια να εξοφληθούν τα οικεία χρηματικά εντάλματα πληρωμής υπέρ των δικαιούχων. 
 
Εκμεταλλευόμενος τη μη πλήρωση της θέσης του μόνιμου επιτρόπου, το γεγονός ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στην εν λόγω υπηρεσία ένεκα της υπερεικοσαετούς προϋπηρεσίας του και επιπλέον το γεγονός ότι οι εργολάβοι είχαν την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου της νομιμότητας και της θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των εργοδοτών τους όσο το δυνατόν ταχύτερα προς εξόφληση των χρεών, που είχαν δημιουργήσει για την εκτέλεση του εκάστοτε έργου (προμήθεια υλικών, καταβολή ημερομισθίων κ.λπ.), ζήτησε για τον εαυτό του ωφελήματα περιουσιακής φύσεως προκειμένου να προβεί ταχύτερα στην προπεριγραφείσα ενέργειά του που ανάγεται στα καθήκοντά του ή να μεσολαβήσει προκειμένου τρίτοι να προβούν ταχύτερα στην προπεριγραφείσα ενέργειά του που ανάγεται στα καθήκοντά του…». 
 
Όπως αναφέρει με νόημα στο documentonews.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Ν. Ηλείας Ν. Διάκος: 
 
«Kατά παράδοξο τρόπο οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Ηλεία έρχονταν κατά καιρούς και έφευγαν πολύ γρήγορα, είτε γιατί δεν ήθελαν να βλέπουν αυτά που έβλεπαν είτε γιατί δεν έπρεπε να βλέπουν αυτά που έβλεπαν.

«Ετσι λοιπόν είχε βρεθεί η μέθοδος του “διερχόμενου επιτρόπου” που ερχόταν στην Ηλεία από Πάτρα ή Καλαμάτα ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο και υπέγραφε όσα εντάλματα προλάβαινε. Υπέγραφε δηλαδή εντάλματα “ελεγμένα” από αετονύχηδες υπαλλήλους όπως ο γνωστός τμηματάρχης, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα στο εφετείο της Πάτρας για την προκλητική παραβατική συμπεριφορά του. 
 
Ηταν σε όλους γνωστό ότι τα εντάλματα στο γραφείο του επιτρόπου “φρενάριζαν” για λίγο εκεί μέχρι να πάει ο “μεσίτης” του εκάστοτε δημάρχου ή εργολάβου και να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία με το αντίστοιχο “χρηματόσημο” σε βάρος του δικαιούχου» καταγγέλλει ο Ν. Διάκος και προσθέτει: 
 
«Για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει εγγράφως το υπουργείο Δικαιοσύνης και ειδικότερα την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. 
 
Διότι αποτελεί πρόκληση ένας υπάλληλος που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη για διαφθορά στην υπηρεσία του να εξακολουθεί να παραμένει σε αυτή σαν να μην τρέχει τίποτε».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA