Διπλωματική κίνηση - ματ κατά της Τουρκίας η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Διπλωματική κίνηση - ματ κατά της Τουρκίας η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς της Κυβέρνησης στην άρνηση της Γερμανίας να την καλέσει στη διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, την Κυριακή (19-01-2020)...

Τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ στην συνάντησή του στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή, περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτό, ο Χαλίφα Χαφτάρ χαρακτήρισε άκυρο το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ο Χ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χ. Χάφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Νωρίτερα ο στρατάρχης της Λιβύης είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Νίκο Δένδια.

«Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις είτε με συμμετοχή στην επιβολή του εμπάργκο. «Ναι σε όλα» από τον Λίβυο στρατάρχη.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Το τηλεφώνημα έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα.
 
ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA