«Αν απειληθούμε τότε θα...» - Τι δήλωσε για την Τουρκία ο Χαλκιδέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

«Αν απειληθούμε τότε θα...» - Τι δήλωσε για την Τουρκία ο Χαλκιδέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο Χαλκιδέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μιλώντας προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης για τα όσα έγινα τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Φερών του νοτίου Έβρου, τόνισε με έμφαση ότι αν η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία καθ’ οιονδήποτε τρόπο, «…τότε θα επιτελέσουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας στο ακέραιο, άμεσα, αποφασιστικά και νικηφόρα»...

Η τοποθέτηση του έχει ως ακολούθως:

«…Θα ξεκινήσω υπογραμμίζοντας, το γνωστό σε όλους σας γεγονός, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον:

-Παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σεβαστούς παγκοσμίως.

-Παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εκτελεί υπέρπτηση άνωθεν Εθνικού εδάφους.

-Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα.

-Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

-Παραβιάζει το επιβληθέν από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές, στους μετανάστες αναφέρομαι, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 και εντεύθεν, αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονος έχει αυξηθεί κατακόρυφα.


Σας διαβεβαιώνω -το γνωρίζετε άλλωστε- ότι δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω.

Σε κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί και αντιδρούν με ψυχραιμία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τα μαχητικά μας να απαντούν δυναμικά με καθημερινές αναχαιτίσεις και εμπλοκές, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε υψηλό δείκτη ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο.

Η εμπειρία από τα γεγονότα του Έβρου, τον παρελθόντα Μάρτιο, όταν σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας αποκρούσουμε επιτυχώς την οργανωμένη υβριδική επίθεση την οποία με εργαλείο το Μεταναστευτικό εξαπέλυσε εναντίον μας η Τουρκία, υπήρξε πολύτιμη για το προσωπικό μας. Από τις 28 Φεβρουαρίου και για έναν περίπου μήνα, αποτρέψαμε περίπου 50 χιλιάδες παράνομους μετανάστες από το να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Προστατέψαμε ως «κόρην οφθαλμού» τα ελληνικά σύνορα, εκτελέσαμε με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση το καθήκον μας, ανυψώσουμε και διατηρήσαμε ψηλά το ηθικό των Ελλήνων. Η ελληνική κοινωνία το αναγνώρισε και το ανταπέδωσε εκδηλώνοντας για ακόμη μία φορά, την έντονη και διαρκή εμπιστοσύνη και αγάπη της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας.

Για εμάς όμως η λήξη των επεισοδίων στον Έβρο δεν ήταν το τέλος της προσπάθειας. Αντιθέτως για μας ήταν μία καινούργια αρχή. Έκτοτε χωρίς ίχνος εφησυχασμού, θωρακίσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε ακόμα περισσότερο τα σύνορά μας, ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας σε προσωπικό και μέσα και βεβαίως προσαρμόσαμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορά μας όποτε κι αν έρθει, κι όλα αυτά φυσικά χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας που είναι η συνεχής προετοιμασία για την επιτυχή και νικηφόρα αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα στρατιωτικής φύσεως σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως.

Είναι άλλο ζήτημα η παραβίαση των συνόρων κι άλλο η διευθέτηση ενός τεχνικού ζητήματος μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας σε περιπτώσεις που προκύπτουν χερσαίες διαφοροποιήσεις από την αλλαγή της κοίτης του Έβρου ποταμού, παραδείγματος χάρη λόγω πλημμυρών, που ως γνωστόν συμβαίνουν κατά κόρον σχεδόν κάθε χρόνο στην περιοχή.

Αυτά επιλύοντο, επιλύονται και θα επιλύονται προφανώς και στο μέλλον μέσω εξειδικευμένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από το 1926, όταν δηλαδή ορίστηκε ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, στο μεγαλύτερο μέρος των κοινών συνόρων, η τότε κοίτη του Έβρου ποταμού και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας δηλώσω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη έστω και ενός χιλιοστού εθνικού εδάφους. Επίσης θα ήθελα μετά επιτάσεως να τονίσω και να είστε βέβαιοι για αυτό ότι αν όντως απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, αν όντως διακυβευτεί η Εθνική μας Ανεξαρτησία και αν όντως τεθεί εν αμφιβόλω το ύψιστο εθνικό αγαθό της Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο εγγυώνται απολύτως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα επιτελέσουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας στο ακέραιο, άμεσα, αποφασιστικά και νικηφόρα, αντλώντας τη δύναμή μας από την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει ο Ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA