Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα 7 ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης - Ο Λαγός ζήτησε την εξαίρεση όλων των δικαστών | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα 7 ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης - Ο Λαγός ζήτησε την εξαίρεση όλων των δικαστών

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που ανακοινώθηκε, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους περισσότερους για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης...

Συγκεκριμένα κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή. Οι ποινές κάθειρξης θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια.

Kανένα ελαφρυντικό και στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, στους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.

Με βάση την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο καταδικασμένος Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός κατήγγειλε την έδρα και υπέβαλλε αίτημα εξαίρεσης όλων των δικαστών της Έδρας πλην της Εισαγγελέως, με συνήγορο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου εκτός από την Εισαγγελέα, η οποία σημειώνεται ότι είχε προτείνει να αθωωθούν οι Χρυσαυγίτες ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.

Μόλις έφτασε στην αίθουσα ο Κωνσταντίνος Πλεύρης είπε:

«Υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έχει γίνει από πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλα τα πολιτικά κόμματα, τις εφημερίδες και ΜΜΕ. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση οτι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας γιατί τόσοι παράγοντες και διαδηλώσεις προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην το έκαναν. Αρκεί υπόνοια για να κανουμε αίτηση εξαίρεσης».

Να απορριφθεί ως αόριστη η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός κατά της σύνθεσης του δικαστηρίου πρότεινε η Εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου. Οπως είπε, δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά η αίτηση Λαγού στηρίζεται σε βάση υπονοιών.

Η αίτηση είναι αόριστη και απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά, τόνισε ζητώντας την απόρριψή της.

Το δικαστήριο διέκοψε για μία ώρα, για να αποφασίσει για την αίτηση εξαίρεσης Λαγού.

Πλεύρης: «Παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας»

Μετά την απορριπτική πρόταση της Εισαγγελέως ο Κ. Πλεύρης ανέφερε:

«Ήρθε εδώ ο Κουτσούμπας που όπως είχε πει ο Παπανδρέου το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση. Έχουμε υπόνοιες ότι υπήρξαν παρεμβάσεις. Όταν οι βουλευτές λένε μέσα στη Βουλή ‘δεν είναι αθώοι’ αυτό δεν είναι παρέμβαση στο δικαστήριο σας; Ανέχθηκε το δικαστήριο αυτό τον επηρεασμό. Έρχονταν εδώ μάρτυρες και μιλάγανε εδώ για τον φασισμό και για κρεμάλες. Έπρεπε το δικαστήριο να τους είχε διακόψει. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες, μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσανε τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους. Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών, όλων των ΜΜΕ στη δίκη. Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας».

Εξαιρέθηκε η νέα Πρόεδρος

Προηγουμένως έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της νέας προέδρου Μαρίας Βετούλα – Σιμιτζή (που είχε εκφράσει πρόθεση αποχής) και το δικαστήριο με νέα σύνθεση προχώρησε στη συζήτηση της αίτησης εξαίρεσης του Γ. Λαγού.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ανέβηκε με νέα σύνθεση η Έδρα του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του Γιάννη Λαγού. Ωστόσο, η πρόεδρος της νέας σύνθεσης που ορίστηκε για να κρίνει την αίτηση, δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, διακόπηκε για άλλη μία φορά η συνεδρίαση ώστε το δικαστήριο να αποφανθεί επί του κωλύματος που επικαλέστηκε η νέα πρόεδρος.

Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA