Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Αφέθηκε ελεύθερος και δεύτερος Χρυσαυγίτης μέσα σε λίγους μήνες που έχει καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Αφέθηκε ελεύθερος και δεύτερος Χρυσαυγίτης μέσα σε λίγους μήνες που έχει καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση (ΦΩΤΟ)

Πρόκειται για την δεύτερη αποφυλάκιση καταδικασμένου Χρυσαυγίτη - Το αίτημά του για διακοπή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό έγινε δεκτό από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών...

Ο Γιώργος Τσακανίκας που έχει καταδικαστεί με ποινή 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, μετά από αίτημά του που έγινε δεκτό από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Πρόκειται για τον δεύτερο Χρυσαυγίτη που αποφυλακίζεται μετά τον Νίκο Παπαπαβασιλείου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Τσακανίκας είχε υποβάλει ξανά αίτημα διακοπής εκτέλεσης της ποινής του στις 5 Ιανουαρίου, που τότε είχε απορριφθεί ομόφωνα από τους πέντε δικαστές.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στο in.gr σχολίασε πως η εξέλιξη αυτή είναι παράγοντας μεταξύ άλλων και των χαμηλών ποινών που επιβλήθηκαν σε πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης που λειτούργησαν πολλές φορές ως δεξί χέρι της ηγεσίας.

Ο Τσακανίκας είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την κατηγορία της συνέργειας, αλλά αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Το «ποιόν» του Χρυσαυγίτη παλαιστή

Ο Τσακανίκας ήταν μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Χρυσής Αυγής στην Νίκαια. Ο ίδιος έμενε Γλυφάδα αλλά μετακινούνταν καθημερινά προκειμένου να οργανώνει τη «δράση» της τοπικής

Ήταν υπεύθυνος ιδεολογικού και εκπαίδευσης, καθώς επίσης και ταμίας της οργάνωσης με πυρηνάρχη τον Πατέλη.

Σε τι εκπαίδευε τα μέλη; Μα σε πολεμικές τέχνες μιας και ο ίδιος ήταν βιρτουόζος. Για του λόγου το αληθές συμμετείχε σε αγώνες πυγμαχίας, και μάλιστα τον καμάρωναν από τις κερκίδες ο Κασιδιάρης και ο Λαγός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο του 2016 γίνεται γνωστή η είδηση ότι ο προπονητής Ηλίας Λάμπρου, αποσύρει την αθλήτριά του από αγώνα στην παραλιακή, αρνούμενος να νομιμοποιήσει την παρουσία ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στον χώρο, που είχαν πάει να καμαρώσουν τον Τσακανίκα.

Η υπευθυνότητα «εκπαίδευσης» που διατηρούσε στην τοπική της Νίκαιας δεν ήταν άλλη από το να εκπαιδεύει τα μέλη στο μποξ. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του από τη χρυσαυγίτικη κατασκήνωση στη Νέδα, όπου φαίνεται να εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες τον Ρουπακιά.


Σε άρθρο της η ΕφΣυν το 2016 αναφέρει:

Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Τσακανίκας συμμετείχε στα επεισόδια του Μελιγαλά, όπου βρισκόταν άλλωστε σύσσωμο το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, ενώ είναι αυτός που αμέσως μετά τη δολοφονία (19/9/2013) στέλνεται από τον Λαγό να συναντήσει τον συγκατηγορούμενό του, Γ. Δήμου.

Ο Δήμου καταγγέλλει ότι ο Τσακανίκας ήταν αυτός που τον απείλησε προκειμένου να πάρει πίσω την κατάθεσή του που έκαιγε την ηγεσία. Του ζήτησε να ισχυριστεί ότι αυτός κάλεσε τον Ρουπακιά στον τόπο δολοφονίας. Ο ίδιος ο Τσακανίκας διέψευσε μεν την καταγγελία του Δήμου, αλλά επιβεβαίωσε ότι η μεταξύ τους συνάντηση έγινε και μάλιστα με «παρότρυνση» του Λαγού.

Αλλά ενδεικτική είναι και η τηλεφωνική συνομιλία του Τσακανίκα με τον Λαγό δύο μέρες μετά (21-9-2013):

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Κύριε Γιάννη…

ΛΑΓΟΣ: Ελα, Γιωργάρα…

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Με πήραν τα παιδιά από αυτό το κωλο-φέισμπουκ, το γαμημένο, έχουν 5-10 μαλάκες αναρτήσει του κάθε παιδιού από την Τοπική μία-μία τις φάτσες και ζητάνε στοιχεία, να οι δολοφόνοι, όπου τους βρείτε κ.λπ.. […]

ΛΑΓΟΣ: Ξέρεις τι θέλω να κάνετε; […] Θα τους πετάξετε και εσείς δύο ωραία άρθρα από κάτω, με ψευδώνυμο αν είναι, μπορείτε να το κάνετε; Και θα τους γράψετε ότι όποιος πειράξει δικό μας, όπου πειραχτεί δικός μας, θα γαμήσουμε τέσσερις δικούς τους. Λοιπόν ξεκινήστε το.

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Χα, χα, χα, ναι, ναι, εντάξει, κ. Γιάννη, έγινε, έγινε.

ΛΑΓΟΣ: Από δω και πέρα, αν πειραχτεί ένας από όλους αυτούς, θα έχετε τέσσερις νεκρούς. Νεκρούς θα έχετε εσείς, εντάξει;

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Έγινε, έγινε, έγινε.
Πέναλτι με κεφάλια μεταναστών

Ενδιαφέρον έχει και η ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Β», κατά την οποία αναφέρει ότι

«…ο Τσακανίκας μια μέρα μας ανακοίνωσε ότι κάποια φορά που πήγανε με άλλους να ρίξουν με τα όπλα, είδαν δύο Πακιστανούς, απ’ τους οποίους ο ένας πρόλαβε και τους ξέφυγε και τον άλλον, αφού τον τσάκισαν στο ξύλο, στη συνέχεια κλότσαγαν το κεφάλι του και όπως μας είπαν “χτύπαγαν πέναλτι” και μάλιστα πρόσθεσε “παίζει και να πέθανε”».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA