Δικαστήρια Χαλκίδας: Αθωώθηκε ο Χρήστος Παγώνης για την μήνυση που είχε δεχτεί για καταστροφές στη δημοτική αγορά - Ανακοίνωση με αιχμές για την δικαστική απόφαση | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δικαστήρια Χαλκίδας: Αθωώθηκε ο Χρήστος Παγώνης για την μήνυση που είχε δεχτεί για καταστροφές στη δημοτική αγορά - Ανακοίνωση με αιχμές για την δικαστική απόφαση

Διαβάστε τι αναφέρει η ανακοίνωση που απέστειλε στο EviaZoom.gr η «ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ)»:

«Έγινε η δίκη του τ. Δημάρχου Χαλκἰδας κ. Παγώνη με δίωξη της Εισαγγελίας Χαλκίδας βάσει των αναφορών-καταγγελιών της Ομάδας μας για τις καταστροφές που συντελούνταν στα κτήρια της Αγοράς καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του. Η δίωξη έγινε για παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, που προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες χαρακτηρισμένων μνημείων που είναι υπεύθυνοι να τα προστατεύουν από καταστροφές.

Οι μάρτυρες από την Ομάδα μας (αρχιτέκτονες Μαριάννα Ράνου και Βαγγέλης Αγγέλου) που κλήθηκαν από το δικαστήριο αναφέρθηκαν στην απραγία του κ. Παγώνη που άφησε άφρακτη και απροστάτευτη από κλοπές και φθορές την Αγορά καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του (2014-2019). Τοποθετήθηκαν, δηλαδή, στην ουσία των καταστροφών που έγιναν σε βάρος της Αγοράς και όχι γενικότερα στην πολιτική ή προσωπική διαδρομή του κ. Παγώνη.

Τόνισαν ότι ο δήμαρχος υποχρεούται από τον αρχαιολογικό νόμο να επέμβει ακόμη και στα ιδιωτικά κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και να ξοδέψει χρήματα για την προστασία τους αν δεν το κάνει ο ιδιοκτήτης τους, πολλώ δε μάλλον υποχρεούται να φροντίσει τα κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου που είναι χαρακτηρισμένα.

Αντ’ αυτού, ο κ. Παγώνης, παρά τις επανειλημμένες, έγγραφες υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν έπραξε τα δέοντα. Δεν περιέφραξε την Αγορά, δεν την φώτισε και δεν την φύλαξε από κακοποιά στοιχεία που μπαινόβγαιναν ελεύθερα και με κασμάδες αφαιρούσαν σιδεριές, ταμπέλες, κτύπαγαν τοίχους με κρουστικά εργαλεία πληγώνοντας τον φέροντα οργανισμό των κτηρίων κλπ. Από τις 48 σφυρήλατες σιδεριές δεν διασώθηκαν παρά ελάχιστες. Ακόμη και μετά τον καθαρισμό της Αγοράς το 2015, στον οποίο προέβη, δεν την περιέφραξε όπως είχε υποσχεθεί στο Υπουργείο και γρήγορα ξανάγινε χώρος διαβίωσης ακόμη και παιδιών, απαράδεκτα βρώμικος, επικίνδυνος γι’ αυτές τις ανθρώπινες ζωές και πλήρως απαξιωμένος από τους πολίτες. Δεν υποστύλωσε καν σωστά τους επικίνδυνους προβόλους, όπως συνεχώς του υποδείκνυε το Υπουργείο και εμείς, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτές οι πράξεις του ως δημάρχου, εκτός από την βλάβη του μνημείου, έδωσαν και ένα πολύ κακό παράδειγμα στην κοινωνία όσον αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά: οι δήμαρχοι, από την θέση εξουσίας που κατέχουν οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα και να διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς - και ο συγκεκριμένος έδωσε το ακριβώς αντίθετο μήνυμα!

Ακόμη και μετά την κατάρρευση του προβόλου (Νεοφύτου και Κριεζώτου) τον Απρίλιο του 2018 δεν έπραξε τα δέοντα. Τρανή απόδειξη η αναφορά της προϊσταμένης του ΥΠΠΟΑ κ. Ανδρουλιδάκη ,στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (4 Οκτωβρίου 2018), που είχε έρθει για αυτοψία στην Αγορά και μίλαγε για την άθλια κατάσταση σε βρωμιά και επικινδυνότητα της Αγοράς και ότι ο πρώην δήμαρχος δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του στο Υπουργείο για περίφραξη, καθαριότητα και υποστύλωση.

Αυτήν την αναφορά διαβάσαμε αυτούσια στο δικαστήριο:

Να σημειώσουμε ότι η αναφορά μας αυτή δεν άρεσε καθόλου στον κατηγορούμενο που άρχισε κατά την συνήθειά του να ασχημονεί και να φωνάζει «ψέμματα, λέει ψέμματα….». Τα …ψέμματα όμως είχαν δημοσιευτεί ήδη στο Δελτίο Τύπου της Ομάδας μας (αρ.38, 21.02.2019) ως φωτογραφία από τα Πρακτικά του ΚΣΝΜ.

Από την πλευρά του ο κ. Παγώνης προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο με ψεύδη, και το έπεισε τελικά, ότι ήταν αθώος!

Ότι, τάχα, ήταν ζήτημα χρημάτων που δεν περιέφραξε την Αγορά γιατί δεν υπήρχαν κονδύλια και έπρεπε να ταΐσει τους άπορους, ότι ζήτησε κονδύλια από το Υπουργείο και δεν του δώσανε κ.ά.

Ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην περίφραξη, γιατί του έκανε μεν συστάσεις το Υπουργείο αλλά δεν του …έλεγε λεπτομέρειες (ποιο ύψος πρέπει να έχει η περίφραξη, που να πακτωθεί κ.ά.!) και ότι έπρεπε να ακολουθήσει γραφειοκρατική διαδικασία για να το πληροφορηθεί!... Μέχρι και ότι το ένα φανάρι της εισόδου της Αγοράς εκλάπη πριν την δική του θητεία ισχυρίστηκε, ενώ είναι γνωστό ότι και τα δύο εκλάπησαν το 2016, γεγονός για το οποίο η ΟΠΠΟΔΕΔΑΧ προσέφυγε στον Εισαγγελέα στις 18.10.2016.

Όσο για την πτώση του προβόλου Νεοφύτου και Κριεζώτου, ισχυρίστηκε με τους μάρτυρές του ότι ο πρόβολος έπεσε όχι διότι δεν ήταν υποστυλωμένος σωστά αλλά γιατί …διαλύθηκε και έπεσε!

Και, φυσικά, όλα αυτά με το γνωστό αλατοπίπερο ότι είχαμε προσωπικά εναντίον του, ότι δεν τον θέλαμε δήμαρχο, ότι θέλαμε να συνδιοικήσουμε, ότι θέλαμε να πάρουμε εμείς την μελέτη (!), ότι θέλαμε να υιοθετηθεί η μελέτη ενός μέλους μας και το Υπουργείο του είπε όχι, και άλλους παρόμοιας αξιοπιστίας ισχυρισμούς, όταν είναι παγκοίνως γνωστό (βλ. αθηναϊκό και ευβοϊκό τύπο) ότι χάρη στη σθεναρή στάση της Ομάδας μας σήμερα γίνεται το έργο αποκατάστασης της Αγοράς κι όχι ανεξέλεγκτη ανέγερση οποιουδήποτε άλλου κτίσματος.

Η νομική αθώωση από το δικαστήριο αποτελεί σίγουρα μία ανακούφιση για τον κ. Παγώνη, ωστόσο τα γεγονότα και οι έγγραφες μαρτυρίες και φωτογραφίες που αποτυπώνονται σε σωρεία εγγράφων και στον τύπο θα αποτελούν διαχρονικές αποδείξεις για το όργιο καταστροφών που έγιναν επί θητείας του σε βάρος του μνημείου της Αγοράς, τελικά σε βάρος όλης της Χαλκίδας».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA