Ο Βαξεβάνης κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης κατά της Ανακρίτριας που τον είχε καλέσει για κατάθεση - «Με πίεζε εκβιαστικά να απολογηθώ άμεσα και να μην καταθέσω αυτά που ήθελα...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ο Βαξεβάνης κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης κατά της Ανακρίτριας που τον είχε καλέσει για κατάθεση - «Με πίεζε εκβιαστικά να απολογηθώ άμεσα και να μην καταθέσω αυτά που ήθελα...»

Διαβάστε τι αναφέρει, σε σημερινό δημοσίευμα του, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στο ειδησεογραφικό site που διατηρεί documentonews.gr:

«Τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό λαμβάνει η πρωτοφανής απόφαση της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζόπουλου να εξαναγκάσει τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη να ολοκληρώσει χθες Πέμπτη την απολογία του, χωρίς να έχει προλάβει να προσκομίσει όλα τα στοιχεία που ήθελε προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του. Η ανακρίτρια δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει στον δημοσιογράφο, ότι «από κατηγορούμενος μετατραπήκατε σε κατήγορο», παραβλέποντας την ιερότητα της απολογίας του κατηγορουμένου, που επιθυμεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του με τον τρόπο που αυτός κρίνει. Πόσω μάλλον όταν ένα κατηγορητήριο, όπως το συγκεκριμένο είναι σαθρό, αόριστο και αστήριχτο. Όπως φαίνεται όμως, ούτε το αναφαίρετο δικαίωμα απολογίας δεν δικαιούνται όσοι τόλμησαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis. Ο εκδότης του Documento έχει καταθέσει αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας και αναμένεται απόφαση από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Στη χθεσινή δήλωση που έκανε ο Κ. Βαξεβάνης στην ανακρίτρια, εξήγησε ότι δεν είναι ασυνήθιστο όταν οι κατηγορίες είναι σαθρές και στημένες, ο άνθρωπος που κατηγορείται να μετατρέπεται σε κατήγορο και να απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σημείωσε μάλιστα, ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κίνησή της αυτή είναι αναντίστοιχη του κλίματος που επικρατεί όλο αυτό το διάστημα στη ανάκριση, γεγονός που σύμφωνα με τον εκδότη του Documento, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι κατήγοροί του είναι σε δύσκολη θέση μετά τις αποκαλύψεις, παραμένουν σιωπηλοί και είναι πιθανό να βρεθούν κατηγορούμενοι.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κ. Βαξεβάνης: “κυρία ανακρίτρια, για να χρησιμοποιήσω το λεκτικό των δικών σας κατηγορητηρίων, η πίεση που ασκείτε στον κατηγορούμενο για να μην καταθέσει πράγματα που είναι δυσάρεστα, αποτελεί μια προσπάθεια να σταματήσουν οι αποκαλύψεις που όλοι καταλαβαίνουν ότι έρχονται”.

Η ανακρίτρια κατηγόρησε τον Κ. Βαξεβάνη  ότι κινείται κατά τη διάρκεια της απολογίας του εκτός πλαισίου του κατηγορητηρίου, παραβλέποντας όμως –εκτός από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να απολογηθεί με τον τρόπου που επιθυμεί-, ότι οι υποθέσεις στις οποίες έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κατά την απολογία του ο εκδότης του Documento, εκτός από πολύ σχετικές με την υπόθεση, εμπεριέχονται στη δικογραφία.

Μετά την πρωτοφανή απαίτηση της ανακρίτριας να λειτουργήσει ο Κ. Βαξεβάνης με χρονοπερίστροφο στο κεφάλι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας. Η ανάκριση διακόπηκε και η αίτηση θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Όπως είπε ο Κ. Βαξεβάνης και στην ανακρίτρια, ήθελε εδώ και καιρό να αποφύγει την κατάθεση αίτηση εξαίρεσής της, παρότι το κατηγορητήριο που συνέταξε, στηρίχθηκε όχι μόνο σε ανύπαρκτα στοιχεία, αλλά και σε κατασκευασμένα.

O Κ. Βαξεβάνης είπε ότι η ανακρίτρια έκανε αυτή την αιφνιδιαστική δήλωση μια ημέρα αφότου ο εκδότης του Documento, απευθύνθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαφυλαχθεί το νόμιμο δικαίωμά του, να πάρει την απολογία και τις έγγραφες εξηγήσεις της συγκατηγορούμενής του, Ελένης Τουλουπάκη, που δεν έδινε η ανακρίτρια και τελικώς αναγκάστηκε να δώσει.

Είπε δηλαδή ο Κ. Βαξεβάνης, ότι η ανακρίτρια διαπράττει για δεύτερη φορά αυτό που έκανε στο κατηγορητήριο, δηλαδή να φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει τον εκδότη του Documento, επειδή είχε ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του να κάνει μήνυση στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, η οποία είχε αρχειοθετήσει παρανόμως την υπόθεση Βγενόπουλου, και τελικώς καταδικάστηκε για αυτό. Όπως χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος στην ανακρίτρια, “μετατρέπετε σε κατηγορίες την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μου”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατ’ επανάληψη η ανακρίτρια είχε ρωτήσει πόσο θα διαρκέσει η απολογία του Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος την είχε πληροφορήσει ότι η ανάκρισή του θα διαρκέσει αρκετό διάστημα, γιατί είχε να καταθέσει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων και επειδή το κατηγορητήριο ήταν αόριστο και άρα έπρεπε να καταθέσει αυτά που υπέθετε ότι αναδεικνύουν την αθωότητά του.

Ξαφνικά όμως, η ανακρίτρια επέδειξε αυτή τη μεταστροφή, πιέζοντας εκβιαστικά τον Κ. Βαξεβάνη να απαντήσει αν θα ολοκληρώσει σήμερα την απολογία του ή αν θα την τερματίσει η ίδια με απόφασή της.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε χθες εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, ο Κ. Βαξεβάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη ανέλαβε να παρέχει μια κάλυψη", ενώ παράλληλα έκανε λόγο για βίαιη απαίτηση να τελειώσει άμεσα η απολογία του προκειμένου να μην καταθέσει νέα έγγραφα και προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis, που οι κατήγοροί του βάφτισαν "σκευωρία"».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA