Αποζημίωση 200.000 ευρώ για ψυχική οδύνη θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο στην οικογένεια 26χρονης που σκοτώθηκε σε αστυνομική καταδίωξη - Υπεύθυνη η ΕΛ.ΑΣ για ότι έγινε (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αποζημίωση 200.000 ευρώ για ψυχική οδύνη θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο στην οικογένεια 26χρονης που σκοτώθηκε σε αστυνομική καταδίωξη - Υπεύθυνη η ΕΛ.ΑΣ για ότι έγινε (ΦΩΤΟ)

Ήταν τον Μάρτιο του 2013 όταν μια νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της από πυροβολισμούς κακοποιών, κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στην Κόρινθο - Σχεδόν 10 χρόνια μετά, η οικογένεια της Κατερίνας Ζώγαλη βλέπει μια μικρή δικαίωση αν και πολύ καθυστερημένα από την δικαιοσύνη για τον χαμό της 26χρονης...

Το 25ο τμήμα του Τριμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έκανε δεκτή εν μέρει την αγωγή των γονέων και των δυο αδερφών της Αικατερίνης Ζώγαλη η οποία έχασε τη ζωή της στις 29 Μαρτίου του 2013 κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης κακοποιών, στην Εθνική οδό Κορίνθου - Επιδαύρου, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Κυρά Βρύση.

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει σε κάθε έναν απο τους γονείς της Αικατερίνης Ζώγαλη το ποσό των 60.000 ευρώ και σε κάθε ένα απο τα δυο αδέλφια αυτής το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

Συνολικά δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 200.000 ευρώ διότι είναι υπόλογο για την ευθύνη των αστυνομικών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αστυνομική καταδίωξη.

Με τη συγκεκριμένη απόφασή του, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι συγγενείς της Αικατερίνης Ζαγούλη, που έχασε τη ζωή της τόσο άδικα και απρόσμενα, υπέστησαν ψυχική οδύνη λόγω της προσβολής του υπέρτατου εννόμου αγαθού της ζωής.

Η Κατερίνα Ζώγαλη που είχε χάσει την ζωή της το 2013 την ώρα της αστυνομικής καταδίωξης: 

Η δικαστική απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο θάνατος της Αικατερίνης Ζώγαλη ναι μεν προήλθε από βολίδα προερχόμενη από το όπλο ενός εκ των καταδιωκόμενων δραστών, ωστόσο το συμβάν αυτό δεν ήταν άσχετο με τη καθ’ όλα νόμιμη επιχειρησιακή απόφαση των αστυνομικών οργάνων να καταδιώξουν το όχημα των υπόπτων, γνωρίζοντας ότι αυτοί έφεραν βαρύ οπλισμό. Η δε προκληθείσα βλάβη στους συγγενείς της θανούσης, από το θάνατό της, συνιστά υπέρμετρη θυσία χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα προς διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας από τη σύλληψη των κακοποιών, με αποτέλεσμα να συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος προς αποκατάσταση της βλάβης, μέσω της καταβολής εύλογης χρηματικής ικανοποίησης” αναφέρει αυτή η πρωτοποριακή δικαστική απόφαση που έκρινε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από νόμιμες κατ’ αρχήν ενέργειες των οργάνων του». 

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA