Εξεταστική Επιτροπή: Επικαλέστηκαν το απόρρητο όσοι κλήθηκαν για εξηγήσεις και δεν απάντησαν σε κανένα κρίσιμο ερώτημα - Για πλήρη συγκάλυψη κάνει λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εξεταστική Επιτροπή: Επικαλέστηκαν το απόρρητο όσοι κλήθηκαν για εξηγήσεις και δεν απάντησαν σε κανένα κρίσιμο ερώτημα - Για πλήρη συγκάλυψη κάνει λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές και τα άλλα ζητήματα που τέθηκαν περί κατάλυσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου διήρκεσε για περίπου 11 ώρες την Πέμπτη (01-09-2022) από τις 10:00 το πρωί μέχρι περίπου τις 21:00 το βράδυ, ωστόσο όσοι κλήθηκαν για εξηγήσεις δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση επικαλούμενοι το απόρρητο με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη ένταση στην αίθουσα...

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας κλήθηκαν για καταθέσεις - εξηγήσεις:

- Ο Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,

- Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού,

- Η Βασιλική Βλάχου, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Εποπτεύουσα της ΕΥΠ,

- Ο Παναγιώτης Κοντολέοντας, τέως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ),

- Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ),

- Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

- Ο Θεόδωρος Δραβίλλας, πρώην Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ),

- Ο Ιωάννης Ρουμπάτης, πρώην Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

- Ο Υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

-------------------------------

Όλοι επικαλέστηκαν το απόρρητο και δεν έδωσαν απαντήσεις που να ικανοποιούν το σύνολο των βουλευτών – μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος από την πλειοψηφία

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όπως είχαμε προβλέψει συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην επιτροπή θεσμών. Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις  σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου  αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα, που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.

Αυτό μολονότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο απ’ αυτόν.

Γι’ αυτό το λόγο αυτό εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43 Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε, μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής  αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτό που θεωρούμε προσπαθεί ακύρωσης  και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της επιτροπής θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθεια συγκάλυψης».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.

Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Αλλά πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως, όταν ενοποιημένα σε μια γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει επαναλαμβάνω έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επέλεξε επί της ουσίας την συγκάλυψη του όλου θέματος. Επικαλέστηκαν, όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργοί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα: όλα στο φως. Πλήρη διαφάνεια. Τα Πρακτικά στην δημοσιότητα. Εξέταση κατά μόνας. Και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν πλήρης συγκάλυψη. Απόρρητο.

Εμείς θέσαμε καθαρά το ζήτημα ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλα τώρα και όχι μόνο αυτό. Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν αυτά τα  νομοθετήματα και το θεσμικό πλαίσιο. Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή έτσι ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και κυρίως έξω στο λαό».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA