Περίγελος και στο εξωτερικό η «ελληνική δικαιοσύνη» μετά και την ευθεία απειλή Ντογιάκου στα ΜΜΕ - Αμερικανική Εφημερίδα Politico: «Φέρτε στην Ελλάδα έναν Βέλγο Εισαγγελέα...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
TRIACON
 

Περίγελος και στο εξωτερικό η «ελληνική δικαιοσύνη» μετά και την ευθεία απειλή Ντογιάκου στα ΜΜΕ - Αμερικανική Εφημερίδα Politico: «Φέρτε στην Ελλάδα έναν Βέλγο Εισαγγελέα...»

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απείλησε ευθέως τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην «ελληνική δικαιοσύνη», λέγοντας έμμεσα και άμεσα ...ότι θα τους στείλει την εφορία, την ώρα που η κατάσταση με επίορκους και διαπλεκόμενους δικαστικούς λειτουργούς έχει φτάσει στο απροχώρητο με τα παραδικαστικά να δίνουν και να παίρνουν, προσβάλλοντας και μία μερίδα έντιμων συναδέλφων τους...

Αλγεινή εντύπωση ακόμα και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν τα όσα είπε για τα μέσα ενημέρωσης ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος το περασμένο Σάββατο (17-12-2022).

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος επιτέθηκε εναντίον των ΜΜΕ που ασκούν κριτική στις Ελληνικές Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές συγκρίνοντάς τες, με αφορμή με την υπόθεση Καϊλή, με την ταχύτητα των Βέλγων Ανακριτών που χειρίζονται το σκάνδαλο του Qatar Gate

«Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου, εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου, να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της», είχε πει ο Ισίδωρος Ντογιάκος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του, τα σχόλια του Ντογιάκου έρχονται μετά από συνεχή κριτική από αριστερά ΜΜΕ και πολιτικούς της αντιπολίτευσης προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές για τον χειρισμό της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών και όχι μόνο. Οι επικρίσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με συγκρίσεις όσον αφορά στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία ενήργησαν οι βελγικές αρχές στην έρευνά τους για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα λεγόμενα Ντογιάκου για τα ΜΜΕ, ότι «δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών» και ότι «κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες». «Ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες», είπε ο Έλληνας εισαγγελέας.

«Βέλγιο σώσε μας» 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιαστές και πολιτικοί έχουν ενταχθεί στη «χορωδία» της κριτικής στα social media, ορισμένοι εκ των οποίων απηχούν το σύνθημα: «Φέρτε έναν Βέλγο εισαγγελέα».

«Βέλγιο σώσε μας», έγραψαν κάποιοι άλλοι, ενώ ο βέλγος ανακριτής Michel Claise γίνεται κάπως διάσημος στην Ελλάδα. 

«Αναπόφευκτη» η σύγκριση της βελγικής δικαιοσύνης με την ελληνική, γράφει το Politico

Όπως τονίζει το Politico, η έρευνα για το Qatargate, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν τουλάχιστον 16 έφοδοι σε σπίτια και τέσσερις συλλήψεις, συγκρίνεται αναπόφευκτα με τον χειρισμό του σκανδάλου των ελληνικών υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες κρατικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες που φέρονται να παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ, αλλά και από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται ξανά αναφορά σε φράση του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος είπε: «Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων, κατά τη γνώμη τους, υπολείπονται κατά πολύ των ξένων».

Μάλιστα, το Politico δεν παραλείπει να αφήσει και μια αιχμή για τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν επικριθεί ότι επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς καταλήγουν οι διαρροές στον Τύπο, παρά στο ίδιο το σκάνδαλο».

Η αποκάλυψη για Κύρτσο και Τέλλογλου 

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται και η πρόσφατη σοβαρή αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Κύρτσος και ο Τάσος Τέλλογλου -ηγείται των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών- βρίσκονταν υπό κρατική παρακολούθηση. Η αποκάλυψη έγινε μετά από έλεγχο που διενήργησε η ΑΔΑΕ, η οποία επισκέφθηκε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να ελέγξει τυχόν εντολή παρακολούθησης στους αριθμούς των δύο προσώπων.

Το Politico κάνει αναφορά στα όσα γράφτηκαν, ότι ο Ντογιάκος προσπάθησε να παρέμβει και να σταματήσει τον έλεγχο της αρχής. Ο εισαγγελέας είπε ότι πράγματι επικοινώνησε με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών και την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας κατά τη διάρκεια της έρευνας της ΑΔΑΕ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπόδισε την έρευνα, παρόλο που πιστεύει ότι ο έλεγχος δεν ήταν νόμιμος.

Επικαλούμενο αξιωματούχους, το δημοσίευμα τονίζει ότι η παρακολούθηση του Κύρτσου ανανεώθηκε εννέα φορές και έγινε τόσο στα κινητά όσο και στο σταθερό του τηλέφωνο.

Το «καρφί» του Politico για τις αργοπορημένες εφόδους στις εταιρείες με κακόβουλα λογισμικά

Την περασμένη Τρίτη, τέσσερις μήνες αφότου οι Έλληνες εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για το σκάνδαλο υποκλοπών και τη χρήση κακόβουλου λογισμικού υποκλοπής Predator και ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της πρώτης κατασκοπείας, η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία των εταιρειών που εμπλέκονται στην αγορά spyware.

Οι εισαγγελείς υπέβαλαν επίσης επίσημα αιτήματα στην κρατική υπηρεσία κατασκοπείας, ζητώντας της να επιβεβαιώσει εάν πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί και αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήταν πράγματι υπό παρακολούθηση.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA