«Εσφαλμένη η ανάρτηση του Πολάκη αλλά δεν είναι ποινικό αδίκημα και οποιοσδήποτε μπορεί να αμφισβητεί τις δικαστικές αποφάσεις...», λέει η Χαλκιδέα πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

«Εσφαλμένη η ανάρτηση του Πολάκη αλλά δεν είναι ποινικό αδίκημα και οποιοσδήποτε μπορεί να αμφισβητεί τις δικαστικές αποφάσεις...», λέει η Χαλκιδέα πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (ΦΩΤΟ)

Την άποψη πως η ανάρτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλου Πολάκη, αν και εσφαλμένη και αντιδεοντολογική «δεν μπορεί να θεμελιώσει ούτε ποινικό αδίκημα, ούτε και ότι φθάνει μέχρι του σημείου να συνιστά συνταγματική εκτροπή ή να θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα ή τη δημοκρατία» εξέφρασε η Χαλκιδέα πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μιλώντας την Τρίτη (28-02-2023) στο ΕΡΤNews, σημειώνοντας παράλληλα πως κακώς δόθηκε η από την Εισαγγελία η εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διέγερσης...

«Η ανάρτηση αυτή είναι αντιδεοντολογική, είναι καταδικαστέα, διότι επιτρέπεται η κριτική ασφαλώς στις δικαστικές αποφάσεις και μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκφράζει τις αντιρρήσεις του ως προς την ορθότητά τους, δεν επιτρέπεται όμως να στρέφεται ονομαστικά, με ονομαστική αναφορά, κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση αυτή είναι εσφαλμένη[…] ξεφεύγει από τα όρια της δεοντολογίας και της ευπρέπειας, υπερβαίνει δηλαδή τα ακραία όρια. Δε νομίζω όμως ότι μπορεί να θεμελιώσει ούτε ποινικό αδίκημα, ούτε και ότι φθάνει μέχρι του σημείου να συνιστά συνταγματική εκτροπή ή να θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα ή τη δημοκρατία» είπε η Βασιλική Θάνου και συμπλήρωσε:

«Κατά τη δική μου άποψη ναι. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεμελιώσει ποινικά αδικήματα ούτε της διέγερσης προς εκτέλεση, προς διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ούτε και την άσκηση βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Πιστεύω ότι κανένας από τους δικαστικούς λειτουργούς, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην ανάρτηση αυτή, δεν αισθάνεται ότι ασκήθηκε βία εναντίον του και μάλιστα προκειμένου περί δικαστικών λειτουργών ο καθένας εξ αυτών είναι ανώτατοι δικαστές και έχουν υπηρετήσει επί 35 ως 40 χρόνια στο δικαστικό σώμα. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ούτε από την ανάρτηση αυτή, ούτε από οποιαδήποτε άλλη κριτική κατά των δικαστικών αποφάσεων μπορούν να αισθανθούν ότι ασκείται βία εναντίον τους».

«Πράγματι έπρεπε οπωσδήποτε να αποφευχθεί η έκφραση αυτή. Σας είπα και πριν ότι είναι μια έκφραση η οποία εκφεύγει ακόμα και από τα ακραία όρια της κριτικής. Δεν νομίζω όμως ότι θα βρεθεί οποιοσδήποτε ο οποίος θα παρασυρθεί σε άσκηση ποινικών αδικημάτων εξαιτίας της φράσεως αυτής του του κυρίου Πολάκη. Και γιατί το λέω αυτό; το εξηγώ διότι η ανάρτηση αυτή δεν μπορεί να παρασύρει οποιονδήποτε. Διότι ήδη όλοι οι συντελεστές, τα στελέχη, τα μέλη του κόμματος στο οποίο ανήκει και ο κύριος Πολάκης, αμέσως έσπευσαν και καταδίκασαν και εξέφρασαν την αντίρρησή τους, τη διαφωνία τους ως προς την ανάρτηση αυτή. Επομένως, ένα και μόνο μεμονωμένο πρόσωπο δεν νομίζω ότι μπορεί να προκαλέσει διέγερση σε οποιαδήποτε...», κατέληξε η Βασιλική Θάνου.

Ερωτηθείσα επίσης για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την καταδίκη του βουλευτή Νίκου Παππά η Βασιλική Θάνου απάντησε ως εξής:

«Αυτό δείχνει ότι δεκατρείς ανώτατοι δικαστές είχαν μία άποψη, νομική άποψη, η οποία ήταν αντίθετη με την απαλλακτική, την αθωωτική άποψη απόφαση πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου... Η απόφαση ασφαλώς κρίνεται από τους δικαστές. Ο εισαγγελέας, όπως είναι γνωστό, απλώς προτείνει, κάνει την πρότασή του. Οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την άποψη. Είχαν αυτή την κρίση, η απόφαση είναι σεβαστή, όμως σε κάθε περίπτωση μπορεί οποιοσδήποτε να αμφισβητεί την ορθότητα των δικαστικών αποφάσεων...»

«Στην περίπτωση των funds η απόφαση θα μπορούσε να είναι διαφορετική»

«Θα σας πω υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες προς τη συνείδηση, ας το πούμε, της κοινής γνώμης» ανέφερε η Βασιλική Θάνου η οποία κληθείσα να πει αν αναφέρεται στην τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα funds είπε ότι «θα μπορούσαμε βεβαίως να συμπεριλάβουμε και την απόφαση αυτή». «Ο δικαστής, όπως είναι γνωστό, κρίνει με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και το νόμο. Δεν κρίνει βέβαια, ανάλογα με το τι επιθυμεί ή δεν επιθυμεί η κοινή γνώμη, στην προκειμένη όμως περίπτωση που με ρωτάτε, δηλαδή στην περίπτωση των funds νομίζω ότι νομικά θα μπορούσε η απόφαση αυτή να είναι διαφορετική...», σημείωσε η Βασιλική Θάνου.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA