Κράτος μπουρδ@λο: Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι τελικά οι νεκροί και οι αγνοούμενοι των Τεμπών - «Άλλοι εξαϋλώθηκαν και δεν θα βρεθούν ποτέ & σακούλες με διαμελισμένα μέλη παραμένουν στα αζήτητα...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Κράτος μπουρδ@λο: Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι τελικά οι νεκροί και οι αγνοούμενοι των Τεμπών - «Άλλοι εξαϋλώθηκαν και δεν θα βρεθούν ποτέ & σακούλες με διαμελισμένα μέλη παραμένουν στα αζήτητα...»

Την ώρα που έχουν περάσει πάνω από 15 μέρες από το έγκλημα στα Τέμπη με την φονική μετωπική σύγκρουση των τρένων στην ίδια γραμμή, η τελευταία επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής έγινε στις 3 Μαρτίου 2023 με την «βελόνα» να έχει κολλήσει στους 57 νεκρούς από τότε, ενώ και οι «πέτρες» γνωρίζουν ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα...

Αυτό που γνωρίζουμε σχεδόν εξ αρχής, όταν πληροφορηθήκαμε για τη θανατηφόρα σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, είναι ότι πρόκειται για τη φονικότερη σιδηροδρομική τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος και από τις πρώτες στιγμές παρατηρείται σύγχυση ως προς το πόσα θύματα τελικά υπάρχουν, καθώς δεν έχουμε κάποιον επίσημο φορέα ή εκπρόσωπο Τύπου που να ανακοινώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους επιβεβαιωμένους αριθμούς μέσω συνεντεύξεων ή δελτίων Τύπου.

Όπως αναφέρει και το ερευνητικό site «VICE», η τελευταία ενημέρωση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική είναι στις 3 Μαρτίου - δηλαδή, εδώ και τέσσερις μέρες δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις Αρχές, πέραν μίας ανακοίνωσης του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, που αναπαράγει ουσιαστικά τα «παλιά» στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Είναι, επίσης, τρομερό ότι το τελευταίο βίντεο της Αστυνομίας στο YouTube σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για τα Τέμπη είναι “Unlisted” και όχι δημόσιο.

Επίσημα οι καταγεγραμμένοι νεκροί από την τραγωδία ανέρχονται στους 57, ενώ έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι (τα νούμερα δεν αθροίζονται), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις Αρχές, από το σύνολο των 57 ανθρώπινων σορών, οι 23 είναι πλήρως απανθρακωμένες και από αυτές μόλις 12 παραμένουν αναγνωρίσιμες.

Ταυτόχρονα, συγκεντρώθηκαν δέκα σακούλες με ανθρώπινα μέλη που συλλέχθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος, προκειμένου να γίνουν ξεχωριστές εξετάσεις DNA και να διαπιστωθεί αν αυτά είναι συμβατά με τις σορούς που έχουν ήδη εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τον παραπάνω απολογισμό, σχετικά με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχει ένας άνθρωπος παραπάνω που φαίνεται να μην έχει δηλωθεί από κάποιον ως αγνοούμενος.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρχουν θύματα των οποίων ο θάνατος δεν θα επιβεβαιωθεί ποτέ. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στα πρώτα βαγόνια κατά την πρόσκρουση, άλλωστε, ξεπέρασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με πληροφορίες. «Ίσως τελικά ξεπεράσουμε τους 60 νεκρούς», ανέφερε η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, μιλώντας στο MEGA.

Για την πολύ δύσκολη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη μίλησε και η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου:

«Ακόμα κι αν υπάρχει οπτική αναγνώριση, πρέπει να γίνει υποχρεωτικά η λήψη του δείγματος. Γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις όπου αναγνωρίστηκαν από τους οικείους άτομα, τα οποία τελικά δεν αντιστοιχούσαν στους συγγενείς τους», είπε στην ΕΡΤ η ιατροδικαστής.

Είναι, επίσης, τρομερό ότι, μέχρι και σήμερα, κανένας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με βεβαιότητα πόσοι επιβάτες βρίσκονταν στο τρένο τη νύχτα της σύγκρουσης.

Στην πρώτη, εξοργιστική ανακοίνωσή της η Hellenic Train έκανε λόγο για «περίπου 350 επιβάτες». Ο ακριβής αριθμός τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποσαφηνιστεί ποτέ, καθώς το μόνο που είναι σε θέση να επιβεβαιώσει η εταιρεία είναι ο αριθμός εισιτηρίων που εκδόθηκαν πριν από την έναρξη του ταξιδιού.

Δηλαδή, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το πόσοι επιβιβάστηκαν στην μοιραία αμαξοστοιχία Intercity στη Λάρισα και αν εξέδωσαν εισιτήριο στο γκισέ ή μέσα στο τρένο, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταγραφεί.

Η Hellenic Train διευκρινίζει ότι ο κατάλογος των ονομάτων των επιβατών που δόθηκε στις Αρχές περιλαμβάνει μόνο τους επιβάτες που είχαν αγοράσει διαδικτυακό εισιτήριο. Η εταιρεία, τέλος, ενημερώνει ότι ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν υπερβαίνει ποτέ τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων.

Κλείνοντας, όπως σημείωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η ταυτοποίηση γίνεται στον παραπάνω αριθμό νεκρών (57), με τα αποτελέσματα να έρχονται σταδιακά.

«Σε σχέση με όσους έχουν δηλωθεί ότι αναζητούνται και δεν βρίσκονται στις λίστες των ασθενών που έχουμε στα νοσοκομεία μας, αυτοί οι άνθρωποι είναι 56 και έχουν βρεθεί 57 νεκροί», δήλωσε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι υπήρχαν και άνθρωποι πάνω στο τρένο που ενδεχομένως να μην έχουν αναζητηθεί.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA