Τέμπη: «Έγινε τράκα…!» Νέα ηχητικά ντοκουμέντα με τους διαλόγους του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας από τη νύχτα της τραγωδίας (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Τέμπη: «Έγινε τράκα…!» Νέα ηχητικά ντοκουμέντα με τους διαλόγους του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας από τη νύχτα της τραγωδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκάρουν οι διάλογοι που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης (28-02-2023), ανάμεσα στον 59χρονο προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας, τον ρυθμιστή κυκλοφορίας των τρένων στην Αθήνα και τη σταθμάρχη των Νέων Πόρων, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα που ακολούθησε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς όπως γίνεται ξεκάθαρο κανείς τους δεν γνώριζε τι είχε συμβεί και πώς συνέβη, αλλά ούτε και συνειδητοποιούσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης...

Οι πραγματικά απίστευτοι αυτοί διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν από το «Πρώτο Θέμα», περιστρέφονται κυρίως γύρω από το εάν το τρένο έφυγε από Λάρισα «στην άνοδο» και αν το «κλειδί» είχε γυρίσει στη σωστή θέση, με τον σταθμάρχη Λάρισας να επιμένει ότι έπραξε σωστά, αλλά παράλληλα αντιμετώπιζε προβλήματα με τα κλειδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας του.

Με βάση τους εν λόγω διαλόγους, ο μοιραίος σταθμάρχης εμφανιζόταν βέβαιος ότι είχε «κλειδώσει» το Intercity 62 στην γραμμή της ανόδου, ακόμα και όταν πληροφορήθηκε από τον ρυθμιστή της κυκλοφορίας ότι η επιβατική αμαξοστοιχία είχε συγκρουστεί μετωπικά με την εμπορική στην περιοχή του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα:

Στις 23:05 της Τρίτης, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, η σταθμάρχης των Νέων Πόρων -του επόμενου σταθμού μετά τη Λάρισα- επικοινωνεί με τον Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος ήταν από αρκετή ώρα πριν ο μοναδικός σταθμάρχης στον συγκεκριμένο σταθμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αμαξοστοιχία Intercity 62 θα πλησίαζε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα την καθυστέρησε στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου.

Χωρίς τίποτε να προμηνύει την καταστροφή που θα ερχόταν λίγο αργότερα, ο Σαμαράς ενημερώνει την συνάδελφό του - που λίγο νωρίτερα του είχε πει ότι είχε αναχωρήσει από τους Νέους Πόρους η εμπορική αμαξοστοιχία - ότι εκείνη τη στιγμή «διώχνει το 62».

Στις 23:24, τρία λεπτά μετά από τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων, ο σταθμάρχης ενημερώνεται από την Αθήνα ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης των τρένων -προφανώς ως αποτέλεσμα της τραγωδίας που μόλις είχε συντελεστεί.

Στις 23:27, ο ρυθμιστής επικοινωνεί και πάλι με τη Λάρισα για το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την σύγκρουση των δύο τρένων.

Στις 23:41, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έχει ενημέρωση από την Πυροσβεστική ότι υπάρχει σύγκρουση δύο τρένων. Καλεί τον σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος, όπως λέει στην αρχή της συνομιλίας, έχει και αυτός ενημέρωση, αλλά προφανώς έχει μείνει στις δύο αρχικές εκδοχές, είτε ότι μία νταλίκα έπεσε πάνω στο τρένο από τον ανισόπεδο κόμβο, είτε ότι εκτροχιάστηκε η εμπορική αμαξοστοιχία. Τον ρωτά αν «έδιωξε» το τρένο από την άνοδο. Ο σταθμάρχης αναφωνεί «αμάν», ενώ ήδη γνωρίζει ότι υπάρχει δυστύχημα και διαβεβαιώνει ότι το τρένο έφυγε από την γραμμή της ανόδου.

Έξι λεπτά αργότερα, στις 23:47, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επικοινωνεί και πάλι με τον σταθμάρχη, του επισημαίνει ότι η σύγκρουση έχει γίνει στην περιοχή του Ευαγγελισμού και ρωτά και πάλι από ποια γραμμή έδιωξε το Ιntercity. Εκείνος επιμένει ότι το είχε στην γραμμή της ανόδου, αλλά εμφανώς εκνευρισμένος για πρώτη φορά αρχίζει να λέει ότι εκείνη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά.

Στις 23:57, ο ρυθμιστής ρωτά και πάλι τον σταθμάρχη από ποια γραμμή «έδιωξε» την επιβατική αμαξοστοιχία - και εκείνος αρχίζει να λέει ότι όλη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά και τις αλλαγές, ενώ ήταν στη νυκτερινή βάρδια. Είναι προφανές ότι δεν ήθελε να αποδεχθεί το μοιραίο λάθος του, το οποίο οδήγησε το επιβατικό τρένο σε πορεία σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Στις 00:06, η σταθμάρχης των Νέων Πόρων επικοινωνεί σοκαρισμένη με τον Σαμαρά και τον ρωτά «Βασίλη τι έχει συμβεί;» και εκείνος απαντά «Έγινε τράκα...». Εκείνη τον ρωτά «Ναι πως έγινε η τράκα...», και εκείνος απαντά με την σειρά του «Δεν ξέρω, Ότι και να σου πω Ελένη θα σου πω ψέματα...Τώρα πως έγινε και μπήκε στην κάθοδο αυτό το τρένο... Δεν ξέρω... Κλείσε...», και εκείνη του λέει «Εντάξει...».

Στις 00:21, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επανέρχεται και επικοινωνεί με τον σταθμάρχη Σαμαρά, ο οποίος λέει «Έλα Παντελή...» και ο εκείνος τον ρωτά «Βασίλη εσένα σου έδειχνε άνοδο ότι έφυγε το τρένο έτσι;» και ο σταθμάρχης απαντά «Ναι...».

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ:

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA