Δικαστήρια Αθηνών: Αθωώθηκε ο Βαξεβάνης στη μήνυση του Αθανασίου για συκοφαντική δυσφήμιση - Υιοθετήθηκε η πρόταση της Εισαγγελέως που ανέφερε: «Να κηρυχθεί αθώος ο δημοσιογράφος, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να δέχονται ακόμη και άδικη, επιθετική κριτική και με ακραίο λόγο...» (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Δικαστήρια Αθηνών: Αθωώθηκε ο Βαξεβάνης στη μήνυση του Αθανασίου για συκοφαντική δυσφήμιση - Υιοθετήθηκε η πρόταση της Εισαγγελέως που ανέφερε: «Να κηρυχθεί αθώος ο δημοσιογράφος, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να δέχονται ακόμη και άδικη, επιθετική κριτική και με ακραίο λόγο...» (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη (01-08-2023), μετά από αρκετούς μήνες (σ.σ. έγιναν περίπου 15 συνεδριάσεις), η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης που αφορούσε δημοσιεύματα του εκδότη και δημοσιογράφου στο «Documento» με μηνυτή τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργό της Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου...

Όπως αναφέρει και το documentonews.gr, αρχικά την Δευτέρα (31-07-2023) η πρόταση της Εισαγγελέως Αθηνών, ονόματι, Μαρίας Πετρουλάκη, ήταν τόσο υποδειγματική για την ελευθερία του Τύπου και τους δημοσιογράφους, όπου και εμείς μόλις διαβάσαμε την εισαγγελική της πρόταση, αναρωτηθήκαμε στην αρχή αν δικάζονταν ο δημοσιογράφος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στη Γαλλία.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος είχε και τρεις δικηγόρους, είχε την τύχη να έχει και στην Έδρα την εν λόγω Εισαγγελέα, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρόταση της:

«Δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μετατροπή της κατηγορίας σε απλή δυσφήμιση, καθώς ούτε αυτή έχει τελεστεί. Σε κάθε δε περίπτωση, συντρέχει στο πρόσωπό του δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία. Η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του. Υπάρχει μάλιστα η αναγκαιότητα τα δημόσια πρόσωπα να δέχονται ακόμη και την άδικη ή επιθετική κριτική, ακόμη και με ακραίο λόγο...»

Συνολικά, η Εισαγγελέας Μαρία Πετρουλάκη χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα του Documento: «εύλογη κριτική ακόμη κι αν υποτεθεί ότι δεν ήταν ορθή...»

Η Εισαγγελέας επισήμανε επίσης:

«Η δημοσιογραφική κριτική είναι θεμιτή και ο δημοσιογραφικός λόγος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από έναν απονευρωμένο πολιτικό λόγο, είναι λογικό ο λόγος ενός δημοσιογραφικού άρθρου να μην είναι νομικός, αλλά εκλαϊκευμένος». Η Εισαγγελέας δικαιολόγησε μάλιστα τις εκφράσεις όπως «φάμπρικα», «λούφα και παραλλαγή» και «μπιζνες» στα δημοσιεύματα του Documento.

Εύλογο χαρακτήρισε επίσης το περί «μιζών», αφού το εν λόγω δημοσίευμα έθετε και ερωτήματα. Σημείωσε δε ότι το εν λόγω άρθρο αναφέρει ρητά ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο επί υπουργίας Αθανασίου».

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοσιεύματα του Documento αφορούσαν την απονομή χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου.

Δικηγόροι του Κώστα Βαξεβάνη στη δίκη ήταν οι Γιάννης Μαντζουράνης, Γιάννης Απατσίδης, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, ενώ δικηγόρος του Χαράλαμπου Αθανασίου ήταν ο Γιώργος Καραβοκύρης.

Την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023, μετά την αγόρευση των δικηγόρων, εκδόθηκε και η απόφαση με τους Δικαστές να υιοθετούν πλήρως την πρόταση της Εισαγγελέως και να αθωώνουν τον Κώστα Βαξεβάνη. Απών από την δίκη της Τρίτης ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το documentonews.gr αναφέρει μεταξύ άλλων την Τρίτη (01-08-2023):

Σε πανηγυρική ομόφωνη αθώωση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη για όσα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα για τα “έργα και τις ημέρες” του Χαράλαμπου Αθανασίου ως υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας κατέληξε σήμερα Τρίτη, ύστερα από περίπου 15 συνεδριάσεις το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο μετά από την εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του δημοσιογράφου από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, την οποία αντιμετώπιζε ύστερα από μήνυση του Χαρ. Αθανασίου σε σχέση με δημοσιεύματα στην εφημερίδα Documento, κρίνοντας δηλαδή επί της ουσίας ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία.

Μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου τα έγγραφα που κατέθεσε κατέχοντάς τα παρανόμως ο Χαράλαμπος Αθανασίου και τα οποία περιελάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γιάννη Απατσίδη, δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, με υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται δηλαδή για μια ήττα του Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος πλέον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πώς απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του υπ. Δικαιοσύνης σε περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν υπουργός, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα .

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι στον εισαγγελέα θα παραπεμφθεί και το ζήτημα της ένορκης κατάθεσης του Αβατάγγελου, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το Documento, στα οποία υποστήριζε ότι δικηγόρος τον προσέγγισε και ζήτησε χρήματα για τον χρηματισμό στενών συνεργατών του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ.Αθανασίου,προκειμένου να παρέμβουν σε δικαστικές διαδικασίες που τον αφορούσαν. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, η παραπομπή θα αφορά μόνο στο πρόσωπο που διέρρευσε την κατάθεση και όχι στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, για τον οποίο άλλωστε η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα ήδη από το 2022.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υποδειγματικής για την ελευθερία του Τύπου πρότασης της εισαγγελέως Μαρίας Πετρουλάκη, η οποία είχε πρότεινε την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη.

Για ορισμένα σημεία στα οποία έπρεπε να εξεταστεί το θέμα της απλής δυσφήμισης, το δικαστήριο δεν δικαιούντο να το εξετάσει λόγω παραγραφής.

Γιάννης Απατσίδης: «Η Βουλή να δώσει άδεια για ποινική δίωξη του Αθανασίου»

Σε δήλωσή του στο Documento μετά το πέρας της δίκης, ο Γιάννης Απατσίδης τόνισε:

«Ειλικρινά είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που υπάρχουν Δικαστές και Εισαγγελείς με σθένος παρρησία γενναιότητα και ευθυκρισία. Μας δίνει μία ελπίδα στην ζοφερή ενίοτε δικαστική πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του κ. Αθανασίου ήταν απόλυτα ορθό, θεμιτό και δικαιολογημένο.

Σε ό,τι με αφορά, το Δικαστήριο διαβίβασε τα πρακτικά στον Εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα εγκλήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών μου δεδομένων και συγκεκριμένα e-mail μου με στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εάν η Βουλή δε δώσει την άδεια για την ποινική δίωξη του κ. Αθανασίου η υπόθεση θα αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επικράτησε η ελευθερία της έκφρασης και η Δικαιοσύνη. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου κ. Μαντζουράνη και κ. Γεωργακόπουλο για την ανθρώπινη και δημιουργική συνεργασία μας».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA