Παρατείνεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από όλες τις δίκες και νομικές διαδικασίες τουλάχιστον μέχρι τις 19 Ιανουαρίου | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
 

Παρατείνεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από όλες τις δίκες και νομικές διαδικασίες τουλάχιστον μέχρι τις 19 Ιανουαρίου

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον έως τις 19 Ιανουαρίου 2024, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας το απόγευμα της Πέμπτης (04-01-2024)...

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εστάλη στο EviaZoom.gr από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προωθούμενες παρεμβάσεις του Υπουργείου στη διαδικασία της απονομής της Δικαιοσύνης.

Η Ολομέλεια θεωρεί θετική την εξαγγελία μεταφοράς δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και την άμεση σύσταση Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων και αναμένει την άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών και δεσμεύσεων του Υπουργού.

Η Ολομέλεια, παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις.

Η Ολομέλεια αποφάσισε:

1. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την αποχή των μελών τους:

- Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

- Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds.

- Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ. 

2. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την παράταση της αποχής των μελών τους από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ μέχρι 31.1.2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.

3. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την αναστολή της αποχής των μελών τους από δίκες Νομικής Βοήθειας, σε αναμονή της ψήφισης της εξαγγελθείσας διάταξης για την εκκαθάριση και πληρωμή όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

- Επίσης, να προτείνει την αναστολή της απόφασης της Ολομέλειας για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφόσον η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ ψηφιστεί ως έχει.

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

• - Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα 6 έτη στον α’ και 7 έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα 15 έτη στον α΄ βαθμό και 18 έτη στο β’ βαθμό.

• - Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

• - Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.

• - Σε αυτόφωρα και συνοδείες.

Η διάρκεια των κινητοποιήσεων ορίζεται μέχρι και 19.1.2024.

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή 19.1.2024 προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση του σώματος, ανάλογα με τις εξελίξεις».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA