Όνειδος! Και ενώ παραγράφεται η υπόθεση! 8η αναβολή στη δίκη στο Εφετείο του εφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια φυλάκιση και με αναστολή για οικονομική ζημία άνω των 7 εκατομ. ευρώ στο δημόσιο - Η απουσία βασικού μάρτυρα που «αρρώστησε» και η προηγούμενη απολογία ενός εκ των κατηγορουμένων για τα 2 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα που του έδωσε ως αμοιβή... | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Όνειδος! Και ενώ παραγράφεται η υπόθεση! 8η αναβολή στη δίκη στο Εφετείο του εφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια φυλάκιση και με αναστολή για οικονομική ζημία άνω των 7 εκατομ. ευρώ στο δημόσιο - Η απουσία βασικού μάρτυρα που «αρρώστησε» και η προηγούμενη απολογία ενός εκ των κατηγορουμένων για τα 2 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα που του έδωσε ως αμοιβή...

Του Άρη Σπίνου - (ΕΔΩΛΙΟ5: Ελληνικό πρακτορείο συνεργαζόμενων δημοσιογράφων ερευνητικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ)... 

Όνειδος! 8η αναβολή στην δίκη στο εφετείο του εφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη. Η καταπάτηση 300 στρεμμάτων με πλαστά συμβόλαια και η πολυετή κάθειρξη 10 ετών στον ίδιο, με αναστολή. Η απουσία του δασάρχη ως βασικού μάρτυρα που «αρρώστησε» και είχε αποχαρακτηρίσει τις εκτάσεις. Η απολογία - φωτιά ενός εκ των κατηγορουμένων για τα 2 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα που του έδωσε ως αμοιβή...

Όταν οι επόμενες έρευνες της κοινής γνώμης για την εμπιστοσύνη των πολιτών στην δικαιοσύνη μηδενίσουν το κοντέρ τότε κάποιοι θα ψάχνουν να βρουν το γιατί. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μέρα η αναξιοπιστία που έχει επέλθει στην Ελληνική κοινωνία απέναντι στην δικαιοσύνη βρίσκει συνεχώς επιχειρήματα για να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο. Την ίδια αξιοπιστία έχουν πλέον και τα ΜΜΕ αφού μια ακόμη δίκη που αφορά έναν πασίγνωστο εφοπλιστή και δικαιολογείται το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι εξαφανισμένη από παντού!

7 χρόνια έχουν περάσει από την πρωτόδικη βαρύτατη καταδίκη 10 ετών στην πλάτη του και η ώρα του εφετείου με κατηγορούμενο τον γνωστό εφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη που μετά από συνεχείς αναβολές, είχε είχε προσδιοριστεί για τις 9/7 αλλά τελικά πήρε μια ακόμα παράταση - σκάνδαλο και η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε λόγο απουσίας του «βασικού» μάρτυρα.

Να σημειώσουμε ότι σε λίγο καιρό συμπληρώνονται 18 χρόνια και τα αδικήματα παραγράφονται.

Ας πάρουμε από τυν αρχή όμως το χρονικό των αναβολών που ντροπιάζει πολλούς που θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντίλληψη για την απονομή της δικαιοσύνης.

Η δίκη μετά από αναβολές είχε προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου στο Α' Πενταμελές Εφετείο με το Ν1 στο έκθεμα των υποθέσεων. Ο συνήγορος του δημοσίου (η υπόθεση αφορά καταπάτηση δημόσιας έκτασης) ενημέρωσε την έδρα του δικαστηρίου ότι έχει μια άλλη πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να παραστεί. Χωρίς όμως να εξηγήσει ποια ήταν αυτή η σοβαρή υπόθεση που είχε προτεραιότητα από την εκδίκαση μιας απάτης σε βάρος του δημοσίου που αφορά την καταπάτηση 300 στρεμμάτων από τον γνωστό εφοπλιστή και την «παρέα» του που βρίσκεται μαζί τους στο εδώλιο.

Ο εφοπλιστής ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα απάτης από συνεργάτες του.

Εδώ όμως γεννιέται και ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην προηγούμενη δικάσιμο που οι συνήγοροι του εφοπλιστή είχαν πάρει πάλι αναβολή ο πρόεδρος της έδρας είχε ξεκαθαρίσει, γράφοντας το πάνω στην δικογραφία ότι αν δεν γίνει η δίκη την επόμενη φορά αυτή θα παραγραφεί. Αυτό δεν το διάβασε η πρόεδρος του δικαστηρίου που με ευκολία και χωρίς καμία αντίρρηση διέκοψε για τις 9 Ιουλίου ;

Το Δεκέμβριο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης με αναστολή στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και σε τέσσερις ακόμη συγκατηγορουμένους του, για την υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης που είχε αποκαλυφθεί κατά την εισαγγελική έρευνα για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2».

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Ρέστη, ήταν οκτώ έτη για καθεμία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ποινές που τελικά συγχωνεύτηκαν σε 10ετή κάθειρξη.

Για την υπόθεση βρέθηκαν στο εδώλιο συνολικά 17 κατηγορούμενοι υπόλογοι για καταπάτηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Β' Ζώνη Υμηττού, στο Κορωπί. Ανάμεσά τους, ο συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η γυναίκα που πούλησε την επίμαχη έκταση και ο πολιτικός μηχανικός που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από οκτώ έως δέκα χρόνια. Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε επίσης η μεσίτρια, σύζυγος του συμβολαιογράφου.

Το δικαστήριο αθώωσε τους υπόλοιπους 12 κατηγορούμενους, ενώ σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Εδώ όμως αρχίζει το γαϊτανάκι των αναβολών...

Το εφετείο για την υπόθεση αυτή είχε προσδιοριστεί για τις 20/2 αλλά αναβλήθηκε για τις 22 Μαϊου 2023 ύστερα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του γνωστού εφοπλιστή αλλά και πάλι πήρε νέα αναβολή όπου τελικά είχε προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, λόγο ασθένειας όμως μιας εκ των κατηγορουμένων (Κατσούλα) που ήταν «ιδιοκτήτρια» των δασικών εκτάσεων και έχει καταδικαστεί σε 8 χρόνια κάθειρξη.

Η νέα δίκη πήρε νέα αναβολή για τις 18/12/23. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 όμως αυτή η βεβαιότητα για την αναβολή κουβεντιαζόταν στην Πλατεία Κολωνακίου πριν από αρκετές μέρες της εκδικάσεως αφού οι φήμες έλεγαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι όλοι στην ίδια γραμμή και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Επιπλέον όπως ψιθυριζόταν η «έδρα» που θα εκδίκαζε την υπόθεση ήταν ιδιαίτερα σκληρή.

Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 18 Δεκεμβρίου αλλά και πάλι λόγο της αποχής των δικηγόρων ορίστηκε για τις 17 Ιουνίου 2024 αλλά και πάλι όπως προέκυψε πήγαμε για τις 9 Ιουλίου που πάλι αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδίκου δικαστηρίου, στον Ρέστη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Στην πορεία όμως του χρόνου οι περιοριστικοί όροι άρθηκαν.

Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως ο εφοπλιστής έγινε κύριος της επίμαχης έκτασης με ψευδή έγγραφα που φαίνεται να στόχευαν να πείσουν τον υποθηκοφύλακα Κορωπίου, ο οποίος δεν είχε προχωρήσει στην εγγραφή της καθώς δεν υπήρχε βεβαίωση του δασαρχείου γι' αυτήν.

Ο Ρέστης έχει υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης πως με την επίμαχη μεταβίβαση ουσιαστικά έπεσε θύμα πρώην στενών συνεργατών του που είχαν την διαχείριση εταιρειών του και του έστησαν παγίδα.

Ένας εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση ( Μ.Σ. ) αυτή ισχυρίστηκε στο δικαστήριο κατά την απολογία του αλλά και καθ' όλο το διάστημα που εκλήθη στο στάδιο της ανάκρισης από το 2012 και σε κάθε έκβαση της υπόθεσης ότι κατέβαλε 2.000.000 ευρώ σε πρώην δασάρχη της Αττικής με ιδιαίτερες άκρες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να καταφέρουν οι εμπλεκόμενοι να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος που τα κατάγγειλε αυτά κατά επανάληψη δεν μηνύθηκε από αυτόν που κατονόμασε ότι του έδωσε τα 2.000.000 ευρώ.

Το περίεργο όμως είναι ότι ενώ σε έκθεση ελέγχου που έγινε σε βάρος του καταγγελλομένου πρώην δασάρχη, την οποία το edolio5 έχει στην διάθεση του, βρέθηκαν το επίμαχο διάστημα 700.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του, ο άνθρωπος αυτός δεν πήγε ποτέ κατηγορούμενος για την υπόθεση που καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι!

Κατά περίεργο επίσης τρόπο η έκθεση ελέγχου που είχε συντάξει η αρμόδια ΔΟΥ Χολαργού ενώ καταλογίζει 400.000 ευρώ, ως μη δικαιολογημένο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δασάρχη, στην πορεία... όλα εξαφανίστηκαν!

Είναι προφανές ότι κάποιο μακρύ χέρι προστατεύει κάποιον.

Έχει αξία να σημειώσουμε ότι στο δικαστήριο που καταδικάστηκαν ο Ρέστης και η παρέα του ο πρώην δασάρχης κατέθεσε ως μάρτυρας (!) και βρέθηκε σε αντιπαράσταση με τον κατηγορούμενο που αποτελεί άνθρωπο κλειδί της υπόθεσης και έχει καταδικαστεί σε 6 χρόνια κάθειρξη, αφού χειρίστηκε το σύνολο των χρημάτων για αυτή την δουλειά, αφήνοντας στους δικαστές και όσους παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία... άφωνους. Αυτός ο μάρτυρας απουσίαζε κατά την ακροαματική διαδικασία της 9ης Ιουλίου και για αυτό αναβλήθηκε η υπόθεση.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Δεν σας έδωσα κύριε 2.000.000 ευρώ σε μετρητά;

π. ΔΑΣΑΡΧΗΣ: Σας βλέπω για πρώτη φορά. Δεν σας γνωρίζω

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε με στα μάτια. Δεν σας έδωσα δεσμίδες με λεφτά για να μου δώσετε τα χαρτιά του αποχαρακτηρισμού;

π. ΔΑΣΑΡΧΗΣ: Δεν μιλάω άλλο μαζί σας. Λέτε ψέματα! Δεν σας ξέρω.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Αυτά που λέω τα ισχυρίζομαι από το 2012 σε κάθε ανακριτή. Γιατί δεν μου κάνατε μήνυση μέχρι σήμερα;

π. ΔΑΣΑΡΧΗΣ: Κύριε πρόεδρε δεν τον ξέρω τον κύριο. Λέει ανοησίες. Δεν επιθυμώ να μιλήσω άλλο μαζί του.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι που συνομίλησε το edolio5 θεωρούν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι ο πρώην δασάρχης δεν πήγε έστω ως κατηγορούμενος ανεξάρτητα εάν καταδικαζόταν ή όχι εφόσον θα μπορούσαν να αποδειχθούν η ισχυρισμοί του καταγγέλλοντα.. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου ο π. Δασάρχης είχε 37 (!) τραπεζικούς λογαριασμούς είτε ως συν δικαιούχος είτε ατομικούς.

Αυτό πάντως που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι βρέθηκε πάλι στην αίθουσα - στην προηγούμενη δικάσιμο - ο μέχρι εχθές στενός του συνεργάτης και σήμερα βουλευτής Ανδρέας Βορύλλας, που εξελέγη με το κόμμα «Νίκη».

Όπως έχει αποκαλύψει το edolio5, ο Βορύλλας ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές του εφοπλιστή. Τουλάχιστον μέχρι την εκλογή του. Τώρα πλέον ίδωμεν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάμεσα στους κατηγορουμένους υπάρχουν έντονες διαφωνίες εξαιτίας της «εγκατάλειψης» τους από τον Βίκτωρ Ρέστη και της έντονης οικονομικής ανέχειας που βρίσκονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στην αμοιβή του δικηγόρου και για τον λόγο όπως διαπιστώσαμε κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρόντες στη δίκη.

Αυτό ίσως σημαίνει πολλά για την εξέλιξη της δίκης. Ίσως και τίποτα! Το edolio5 θα είναι εκεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι την τελική έκβαση, και με σεβασμό στο τεκμήριο αθωώτητας των κατηγορουμένων.
Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA