
Ο Χρήστος Μαυρίκης που είχε καταδικαστεί το 1999 σε 5 έτη κάθειρξη για υπόθεση υποκλοπών κατηγορήθηκε από τον Δικαστή του Άρειου Πάγου Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, την Τρίτη (20-05-2025), για απόπειρα δωροδοκίας μέσω μιας επιστολής που του έδωσε, όπως τονίζει ο Αεροπαγίτης που αφορούσε υπόθεση για καταπάτηση δημόσιας έκτασης 100 στρεμμάτων.
Μάλιστα, μέσα στην επιστολή αναφέρεται ότι εφόσον, τα 100 στρέμματα που βρίσκονται στην περιοχή του Παπάγου εγκριθούν ως νόμιμα τότε θα υπάρξει προμήθεια για μεσιτεία ύψους 1.000.000 ευρώ.
Ο Αρεπαγίτης, που έχει χειριστεί ουκ ολίγες υποθέσεις με επιτυχία όπως τονίζουν πολλά αθηναϊκά ΜΜΕ, έκανε καταγγελία στη συνέχεια για απόπειρα δωροδοκίας με συνέπεια ο Μαυρίκης να αναζητηθεί και να συλληφθεί στη συνέχεια.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο ωστόσο μετά τις δηλώσεις του Χρήστου Μαυρίκη στο «Μακελειό» και στο «Documento», (σ.σ. αποκάλεσε και ηλίθιο τον Δικαστή στον Στέφανο Χίο), ο οποίος Χρήστος Μαυρίκης δίνει μία απολύτως αντίθετη εικόνα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τον εν λόγω Δικαστή μία μέρα πριν την συγκεκριμένη επιστολή και την καταγγελία σε βάρος του.
«Έχω μάθει ότι με ψάχνουν και θα πάω και περιμένω τους αστυνομικούς να έρθουν... Για ποια δωροδοκία μιλάει ο Δικαστής; Ο άνθρωπος είναι ηλίθιος. Θα πήγαινα να δωροδοκήσω τον Δικαστή με μία επιστολή; Αυτό που ζήτησα από τον δικαστή ήταν να μεσολαβήσει για να μη βγει και η τέταρτη αγωγή απαράδεκτη.
Μάλιστα τον πήρα τηλέφωνο την προηγούμενη ημέρα, μιλήσαμε και του είπα “να σου στείλω μια επιστολή. Οτι θέλω δύο πράγματα. Να ενεργήσετε αναλόγως ούτως ώστε να μη μας βγάλουν και την τέταρτη αγωγή απαράδεκτη, και, δεύτερον, ότι ψάχνουμε να βρούμε έναν αγοραστή-επενδυτή προκειμένου να πουλήσουμε την έκταση και ότι υπάρχει προμήθεια-μεσιτεία”. Στην επιστολή δεν αναφέρω τίποτα για δωροδοκία, αλλά για μεσιτεία γι’ αυτόν που θα βοηθήσει να πουληθεί η έκταση, δεν μιλάω αποκλειστικά γι’ αυτόν τον δικαστή...», τόνισε ο Χρήστος Μαυρίκης.
Παράλληλα, ο εκδότης του "Documento" Κώστας Βαξεβάνης έγραψε και άρθρο με αφορμή παλιότερα δημοσιεύματα του και μία δικαστική υπόθεση:
«Ακούγεται πολύ καλό για τη Δικαιοσύνη ότι ένας Αρεοπαγίτης, κατήγγειλε τον Μαυρίκη αμέσως μόλις έλαβε επιστολή στην οποία θεώρησε ότι επιχειρεί να τον δωροδοκήσει.
Θυμήθηκα ωστόσο μια ιστορία με τον συγκεκριμένο τίμιο Ανώτατο δικαστικό που ενώ έχει στοιχεία αντίστοιχα αυτής με τον Μαυρίκη, ο Αρεοπαγίτης δεν έδρασε με τέτοια γενναιότητα.
Ένας από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των υποβρυχίων, είχε καταθέσει στην Εισαγγελία επίσημα, ότι ο δικηγόρος του, του πρότεινε προκειμένου να τον αποφυλακίσουν (ήταν προφυλακισμένος άδικα αφού του είχαν καταχραστεί την εγγύηση) να δώσει μερικά εκατομμύρια ως μίζα στους συμβούλους του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.
Ένας από τους συμβούλους, ήταν ο νυν τίμιος Αρεοπαγίτης, ο οποίος όμως ούτε κατήγγειλε αυτόν που τον εμφάνιζε χρηματιζόμενο, ούτε τον μήνυσε.
Και η απορία, όχι μόνο η δική μου, είναι γιατί δεν μήνυσε τον μεγαλοκατηγορούμενο στην υπόθεση των υποβρυχίων αλλά κατήγγειλε έναν ξεχασμένο κοριό;
ΥΓ1: το Documento είχε δημοσιεύσει τότε την κατάθεση με τις αναφορές στον Υπουργό Αθανασίου και τους συνεργάτες του, μηνύθηκε από τον Αθανασίου και φυσικά αθωώθηκε.
ΥΓ2: Όλοι γνωρίζουν ότι οι καλές δωροδοκίες γίνονται με αποστολή επιστολών για λόγους διαφάνειας.»
***
Αυτό που μένει να μάθουμε και έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ποιος θα έδινε την προμήθεια και έτσι θα γνωρίζουμε ποιος ενδιαφέρεται για την έκταση στου Παπάγου… Μόνο ο Μαυρίκης μπορεί να πει, αλλά θα το πει;;;.
Χρήστος Μαυρίκης: Ο βίος και η πολιτεία του «εθνικού κοριού»
Πέρασε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με πιο ηχηρή υπόθεση εκείνη των τηλεφωνικών υποκλοπών του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Χθεσινές αναφορές υπενθύμιζαν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαυρίκης διώκεται για απόπειρα δωροδοκίας. Το 1997 είχε καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, όταν εκείνη υπηρετούσε ως Ανακρίτρια. Αφορούσε υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου...
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Χρήστου Μαυρίκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παρέμεινε ατιμώρητος. Για να μην καθίσει στο σκαμνί χρειάστηκε η ωμή πολιτική παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος το 1994 -και ξεκάθαρα για πολιτικά αλισβερίσια- έδωσε «χάρη» στον αντίπαλό του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με συνέπεια να τη γλιτώσει και το μη πολιτικό προσωπικό. Ετσι, μπήκε «φρένο» στις διώξεις για τις παρακρατικές μεθόδους και για τους Μαυρίκη, Γρυλλάκη.
Η ατιμωρησία οδήγησε τον Μαυρίκη στο αίσθημα της ασυλίας και εν τέλει στην παραβατικότητα διαρκείας, με συνέπεια να απασχολήσει κι άλλες φορές τις Αρχές τις επόμενες δεκαετίες για απόπειρα δωροδοκίας σε λαθρεμπόριο, απόπειρα εκβίασης, οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών κ.ά. Ο Μαυρίκης κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα της εποχής, όπως της «Ελευθεροτυπίας» («Οι κοριοί ζώνουν τον Μητσοτάκη»). Στην κρίσιμη συνεδρίαση για τη σύσταση προανακριτικής, στις 28 Ιανουαρίου 1994, κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη για την «παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων προσώπων», το όνομα του Μαυρίκη αναφέρεται στα πρακτικά 193 φορές!
Δύο από τα κεντρικά πρόσωπα στις 34 συνεδριάσεις της προανακριτικής ήταν μη πολιτικά: ο Χρήστος Μαυρίκης, υπάλληλος του ΟΤΕ, και ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης, διευθυντής Ασφαλείας και Πληροφοριών της Ν.Δ., που έφυγε από τη ζωή στα 91 του το 2017. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις, όταν ο Μαυρίκης, τον Απρίλιο του 1993, κατήγγειλε ότι, κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενότατου συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκτελούσε υποκλοπές κατά πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον Ιούνιο του 1994, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε με επιθετική ρητορική, πανομοιότυπη μ’ αυτήν του Κυριάκου στο δικό του σκάνδαλο υποκλοπών. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού «άδειασε» τον Μαυρίκη και επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη -όπως ο υιός του στις Ανεξάρτητες Αρχές-, μιλώντας για λάσπη: «Ο ανακριτής Νταφούλης μετέφερε στη Βουλή όλη τη λάσπη που βρήκε πεταγμένη από τους Μαυρίκηδες και τους ομοίους τους».
Σε βιβλίο που εξέδωσε το 2001 ο Γρυλλάκης, ο οποίος επίσης εκδιώχθηκε ως αναλώσιμος από τον πρώην πρωθυπουργό όταν έσκασε το σκάνδαλο, ενοχοποίησε τον Μητσοτάκη για το κύκλωμα των υποκλοπών. «Οχι μόνο είχε γνώση, όχι μόνο έκανε χρήση των προϊόντων των υποκλοπών, αλλά και έδινε εντολές για το ποιοι έπρεπε να παρακολουθούνται» έγραψε.