Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Θρίλερ με τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναν και πλέον μήνα πριν από τη διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών...

Η διαδικασία για την επιλογή των προσώπων που θα οριστούν στις θέσεις «κλειδιά» παραμένει σε εκκρεμότητα και μέχρι τώρα φαίνεται ότι δεν έχει αποφασιστεί εάν το υπουργικό συμβούλιο θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, επιλέγοντας τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Aνωτάτου Δικαστηρίου, ή θα αφήσει αυτές οι επιλογές να γίνουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφού ρωτήθηκε για το παραπάνω ενδεχόμενο, σημείωσε: «Η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνονταν οι εκλογές 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διορίσει νέο εισαγγελέα και πρόεδρο στον Άρειο Πάγο, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, την επομένη των εκλογών, ενημέρωσε τους βουλευτές που συμμετέχουν στην διάσκεψη των προέδρων της βουλής ότι δεν θα συνεχιστούν οι ακροάσεις των δικαστών ενώπιον της για τις θέσεις των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που πρέπει να καλυφθούν, μετά την συνταξιοδότηση τριών ανώτατων δικαστών στις 30 Ιουνίου.

Αυτή η κίνηση του προέδρου της Βουλής βρήκε σύμφωνα τα μέλη της διάσκεψης των προέδρων (σ.σ υπήρχε άλλωστε και ανάλογο αίτημα από τους βουλευτές) όμως το ερώτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις τοποθετήσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς η προεπιλογή των προσώπων έχει ήδη γίνει από την διάσκεψη των προέδρων της βουλής με συγκεκριμένη πρόταση 3 δικαστικών λειτουργών για την προεδρία του ΑΠ και άλλων 3 για την θέση του εισαγγελέα.

Ανώτατες δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τυπικά η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη νόμου στην τοποθέτηση των δύο προσώπων στην κορυφή του Αρείου Πάγου. Θα ήταν όμως, όπως σημειώνουν, ασέβεια στην λογική του θεσμού να το πράξει και να προχωρήσει στις τοποθετήσεις που εκκρεμούν. «Είναι θέμα πολιτικού τάκτ» λένε με νόημα, σημειώνοντας εξάλλου ότι η θητεία τους λήγει σε έναν μήνα και δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγεσίες θα επιλεγούν αργότερα.

ΝΔ: «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν νοείται να λαμβάνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα»

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως «η υπό προθεσμία κυβέρνηση Τσίπρα για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Πληροφορίες: ΕΘΝΟΣ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA